RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Страхова ціна на газ: що це і навіщо її вводять в Україні

З січня 2020 року українці можуть почати платити страхову ціну за використане блакитне паливо.

Про це виданню розповів Юрій Корольчук, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій, повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Сегодня"

На початку листопада міністр енергетики Олексій Оржель розповів, що Кабмін працює над новою законодавчою ініціативою. З січня 2020 року на блакитне паливо вводять страхову ціну. Це роблять на випадок того, якщо не вдасться домовитися про транзит газу із Росією. Тоді ціна для населення зросте в рази. А страхування допоможе втримати її на попередньому рівні до кінця опалювального сезону 2019-2020.

ряд спільно з "Нафтогазом" напрацьовує рішення, згідно з яким з 1 січня людям запропонують певну страхову ціну на газ, яку вони зможуть вибрати до кінця опалювального сезону. Вона буде навіть менша, ніж ціна на перший квартал 2019 року. Тобто вона буде менша за минулорічну і буде фіксованою до кінця опалювального сезону. Це так званий ринковий інструмент під назвою "контракти на майбутнє", - сказав Олексій Оржель.

Однак Юрій Корольчук вважає, що введення страхування допоможе зменшити витрати на газ лише незначною мірою. Якщо переговори з Росією щодо транзиту блакитного палива проваляться, то значно зросте ціна лише на транспортні видатки.

"За планом "Нафтогаз" буде підвищувати ціну до рівня 8-8,5 тис. грн. А 7 тис. грн - це без транспортування і розподілу. Ціна вийде в коридорі: 7,7 тис. - 7,8 тис. - 8,2 тис. - 8,3 тис. грн. Так що економія буде незначною. Грубо кажучи, подорожчає доставка цього газу. Тоді можна говорити про суттєве подорожчання, але не космічне. А сам газ, ресурс є в підземних сховищах, ми за нього вже заплатили", - прокоментував ситуацію Юрій Корольчук.

Днями "Апостроф" уже повідомляв про те, що у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним президент України Володимир Зеленський говорив про майбутні перемовини про транзит газу.