RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Скільки заробляють топ-чиновники в Україні та ЄС: з'явилося цікаве порівняння

Журналісти порівняли, скільки зароблять топ-чиновники в Україні та за кордоном, та проаналізували, наскільки це заслужено.

Про це повідомляє "НВ".

Нарахування заробітної плати чиновникам в Україні відбувається за заплутаною формулою, зручною для маніпуляцій.

Для початку враховується посадовий оклад: у міністра він дорівнює 16 тис. грн, а у заступника міністра - 14 тис. грн. Також нараховується надбавка за вислугу років - 3% від посадового окладу за кожен рік, але не більше 8 тис. (у випадку міністра) або 7 тис. (його заступника).

Далі - змінні виплати, виглядають досить дивно: надбавка за інтенсивність праці у розмірі до 100% посадового окладу, два види матеріальної допомоги - на оздоровлення під час надання щорічної відпустки (вона не може бути вищою середньомісячної зарплати працівника) і на вирішення соціально-побутових питань. Також у зарплатних відомостях вітчизняних топ-чиновників завжди є місце для премій.

Політолог Іван Преображенський, який мешкає у Чехії каже, що середня зарплата міністра у цій країні становить близько 150 тис. чеських крон ($6,5 тис.). Що приблизно дорівнює доходам їхніх українських колег.

"Навіть для Праги це висока зарплата. Є зарплати в 150−200 тис. крон, але це у комерційному секторі. З держслужбовців схожі мають тільки президент і прем'єр-міністр", - каже політолог.

Водночас середня зарплата у чеській столиці наближається до 40 тис. крон ($1,7 тис.), А в Києві становить 15,9 тис. грн ($646). І якщо оплата праці чеського топ-чиновника лише у 3,7 рази більша, ніж у середньостатистичного пражанина, то в Києві — приблизно у 10 разів.

Польські міністри отримують менше, ніж їх українські та навіть чеські колеги,- дещо більше 12 тис. злотих ($3,1 тис.) на місяць, розповідає журналістка видання Krytyka Polityczna Олена Бабакова. Та й різниця між їхніми заробітками і середньою зарплатою в країні, а це 5 тис. злотих ($1,3 тис.), менше - 2,3 рази.

Тому польські політики, якщо вони хочуть отримувати пристойні гроші, прагнуть потрапити не на держслужбу, а до Європарламенту або Єврокомісії - там платять $8 тис.

"Це виглядає виграшніше, ніж забезпечення чиновників у Польщі", - запевняє Бабакова.

За підрахунками НВ, скромна різниця в доходах топ-чиновників і пересічних громадян характерна для всіх розвинених європейських країн. І якщо в Україні середня зарплата у країні - це лише 18% від середнього заробітку міністра, то в Німеччині - 23%, а у Великій Британії - 48%.

Як повідомляв "Апостроф", в грудні 2019 року зарплата генпрокурора Руслана Рябошапки з урахуванням надбавок, доплат і премії склала 259 336 гривень.