RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Чому частина українців може залишитися без пенсій: сумні цифри показали інфографікою

Якщо пенсійну систему не реформують найближчим часом, то в Пенсійному фонді не залишиться грошей для майбутніх пенсіонерів.

На це впливає демографічна ситуація в Україні.

Низька народжуваність має прямий вплив на пенсію в Україні. Чисельність населення скорочується, але пенсіонерів ставатиме більше. Однак не такі прогнози з молодим поколінням, яке буде виплачувати пенсію - його буде менше. Дані Держкомстату та недавній перепис населення за допомогою мобільних операторів показала непропорційність українців за віковою категорією.

Відзначимо, що українці не відкладають на власну пенсію, а виплачують її нинішнім пенсіонерам. Така система залишилася ще від Радянського Союзу.

Найбільша вікова група людей - це основне працездатне населення (25-54 років). Їх близько 45%. Якщо об'єднати категорії діти і ранній працездатний вік, то побачимо, що їх тільки 25%. А саме вони разом з дітьми, які народяться протягом наступних 5 років, прийдуть на заміну нинішньому головному працездатному населенню. Тобто через 25 років працездатного населення в Україні може бути в півтора рази менше.

А ось пенсіонерів навпаки стане більше, адже ними якраз стануть ті, хто зараз працездатного віку. Мінімальна пенсія в Україні (1769 гривень) навіть не дотягує до прожиткового мінімуму (2027 гривень). І це при тому, що кількість працездатного населення значно перевищує кількість пенсіонерів. Якщо співвідношення зміниться, важко передбачити наслідки для майбутніх пенсіонерів. За деякими прогнозами через 30 років 10 українців будуть утримувати 23 пенсіонерів. Але цьму всьму можна допомогти пенсійною реформою, яку в Україні обговорюють вже декілька років.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні станом на 2020 рік проживає 11,3 мільйона пенсіонерів, кожен з них в середньому отримує 3083 гривні.