RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Намічається "битва": озвучено цікавий прогноз щодо цін на нафту після завершення карантину

Незважаючи на те, що, за прогнозами експертів, після закінчення карантину на економіку чекає зростання в глобальному масштабі, ціни на нафту навряд чи виростуть.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Як тільки будуть зняті карантинні обмеження, почне пожвавлюватися реальний сектор економіки, а він потягне за собою все інше", - прогнозує керівник спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

Однак навіть в умовах економічного зростання, підвищення цін на нафту малоймовірно. Перш за все це пов'язано з серйозними спробами перекроїти світовий нафтовий ринок.

"Важко сказати, чи буде переділ ринку, але однозначно за нього буде йти боротьба. А ця боротьба не буде сприяти зростанню цін. І говорити про те, що, наприклад, близькосхідна нафта витіснить з європейського ринку російську, занадто рано", - поділився своїм думкою експерт програми "Енергетика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Андріан Прокіп.

При цьому конкуренти можуть серйозно потіснити Росію на нафтовому ринку, адже вона не в змозі тривалий час підтримувати належну якість експортних сумішей.

"При цьому собівартість нафти в РФ зростає. І зараз більшість родовищ, які експлуатувалися з радянських часів, виснажуються", - пояснив Геннадій Рябцев.

На розробку нових родовищ і інтенсифікацію видобутку на старих родовищах потрібні мільярди доларів.

Також, на думку експертів, незважаючи на обвал біржових котирувань на американську нафту, США сильно від цього не постраждають, адже у країни диверсифікована економіка.

"Нинішня ситуація б'є по Росії, тому що у неї нафтогазова галузь - домінуюча. Вони занадто розгойдали гойдалки і не очікували такого ефекту (обвал цін на нафту, - "Апостроф"). Таким чином РФ сама себе підставила", - резюмував експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Буде жорстка боротьба: ринок нафти збожеволів.