RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Буде жорстка боротьба: ринок нафти збожеволів

На українському ринку нафтові війни поки не позначаться

На українському ринку нафтові війни поки не позначаться Фото: Getty images

Вперше в історії світові котирування на нафту стали від'ємними. Нижче нуля опустилися біржові ціни на американську еталонну нафту WTI, але інші марки також продовжують дешевшати. "Апостроф" розбирався, що сталося з вартістю нафтових ф'ючерсів, що буде з цінами далі, чи відбудеться переділ світового нафтового ринку, і скільки коштуватиме бензин в Україні.

Через глобальну рецесію, яка сталася внаслідок пандемії коронавірусу, ціни на нафту стрімко летять вниз, а напередодні навіть зайшли в негативну зону - вперше в історії. Так, 21 квітня на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) ціна травневого ф'ючерсу на американську нафту WTI досягла майже мінус 40 доларів/барель. Тобто продавці були готові доплатити "покупцеві" просто за те, щоб він взяв у них цю нафту.

Котирування ненадовго повернулися в позитивну зону, але потім знову пішли нижче нуля, хоч і не так далеко, як днем раніше.

Що стосується червневих ф'ючерсів WTI, то їх ціна на сьогодні становить близько 20 доларів/барель.

Російська Urals також йшла в негативну зону - до мінус 2 доларів/барель, однак станом на 21 квітня вона торгувалася близько 10 доларів/барель.

При цьому вартість найближчого ф'ючерсу марки Brent на торгах в Лондоні 21 квітня впала нижче 20 доларів/барель.

Хто не встиг, той запізнився

Що ж сталося з котируваннями, і чому вони стали негативними?

"Суть ситуації полягає в тому, що в останній день торгів контрактом ніхто не торгує. За нього вже йдуть розрахунки, біржа закриває реєстр, і в ньому залишаються тільки виробники та учасники, які отримають цю нафту в живому вигляді. Реальна ж торгівля ним була закрита ще в п'ятницю (17 квітня), - розповів аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко. - Ті учасники, які не встигли з нього вийти з тих чи інших причин, а їх було небагато, і продавали нафту. У той же час найближчий контракт, який можуть купити усі, торгувався за ціною 20 доларів/барель і торгується на цій же позначці зараз".

Керівник спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев у розмові з "Апострофом" також зазначає, що те, що сталося напередодні з котируваннями, не має відношення до реальної ціни нафти. За його словами, на біржі торгують не власне нафтою, а фінансовими інструментами, зокрема ф'ючерсами, які являють собою зобов'язання щодо поставок нафти в майбутньому. І ці ф'ючерси торгуються до 20 числа кожного місяця, тобто до 20 квітня торгувалися травневі ф'ючерси.

"Нафта буде продаватися, виходячи з усередненого за місяць показника", - підкреслив фахівець.

"Ціна на нафту - фізичний товар - не падала. Якщо прийти на ринок і купити "вживу", то вона як коштувала грошей, так і коштує", - підкреслив в коментарі "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян.

Український інтерес

Але ціна на фізичну, а не біржову нафту також буде знижуватися, зокрема з урахуванням негативних показників котирувань. І цей процес не зупинила навіть угода ОПЕК+ про скорочення нафтовидобутку майже на 10 мільйонів барелів на добу.

"Нинішня ситуація є чітким сигналом того, що в світі практично немає попиту на нові обсяги нафти. Ринок перенасичений, сховища заповнені", - сказав "Апострофу" експерт програми "Енергетика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Андріан Прокіп.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вже встиг виступити з пропозицією, суть якої полягає в тому, що наша країна могла б запропонувати свою інфраструктуру для зберігання надлишкових обсягів сировини, що утворилися на ринку. За його словами, це можуть бути нафтопереробні заводи - як нині діючий Кременчуцький НПЗ (Полтавська область), так і кілька зупинених, у яких мають бути потрібні ємності.

"Схоже, бізнес зі зберігання нафти найбільш прибутковий зараз. Потрібно не втратити можливості і максимально їх монетизувати", - написав Вітренко в Facebook. При цьому, за його словами, Україні варто зберігати не російську нафту, а сировину інших країн.

Однак говорити про повну відсутність потужностей для зберігання нафти рано - хоча б тому що, наприклад, США готові зробити стратегічний запас і закачати в сховища 75 мільйонів барелів нафти. Тому правильніше говорити, скоріше, про умілу біржову спекуляцію.

До слова кажучи, на українському ринку нафтовий "цінопад" особливо не позначиться, якщо, звичайно, слідом за WTI не обваляться й інші марки. Але на Brent, на яку орієнтується Європа, котирування ф'ючерсів залишаються сталими - на рівні 20-22 доларів/барель, зазначив Єгор Киян.

Втім, ціни на бензин в нашій країні вже серйозно знизилися.

"Сьогодні бензин "А-95" можна купити за 20 гривень/літр. Такого давно не було, - каже Геннадій Рябцев. - І зниження триватиме, принаймні, до зняття карантинних обмежень".

Боротьба за ринок

Після закінчення карантину на економіку чекає зростання в глобальному масштабі - ймовірно, не стрімке, але, все ж зростання.

"Як тільки будуть зняті карантинні обмеження, почне пожвавлюватися реальний сектор економіки, а він потягне за собою все інше", - зазначив Геннадій Рябцев.

Але ціни на нафту, навіть в умовах економічного зростання, навряд чи виростуть. Це насамперед пов'язано з серйозними спробами перекроїти світовий нафтовий ринок.

"Важко сказати, чи буде переділ ринку, але однозначно за нього буде йти боротьба. А ця боротьба не сприятиме зростанню цін. І говорити про те, що, наприклад, близькосхідна нафта витіснить з європейського ринку російську, занадто рано", - поділився своїм думкою Андріан Прокіп.

Але Росію можуть серйозно потіснити конкуренти, переконаний Геннадій Рябцев: "Росія не в змозі тривалий час підтримувати належну якість експортних сумішей. При цьому собівартість нафти в РФ зростає. І зараз більшість родовищ, які експлуатувалися з радянських часів, виснажуються".

На розробку нових родовищ і інтенсифікацію видобутку на старих родовищах потрібні мільярди доларів.

"Але держава в особі Путіна і Ко вилучає всі доходи", - сказав експерт.

Незважаючи на те, що біржові котирування на американську нафту обвалилися, США сильно від цього не постраждають, так як у країна має диверсифіковану економіку.

"Нинішня ситуація б'є по Росії, тому що у неї нафтогазова галузь - домінуюча. Вони занадто розгойдали гойдалку і не очікували такого ефекту (обвал цін на нафту, - "Апостроф"). Таким чином РФ сама себе підставила", - резюмував Єгор Киян.

Читайте також

Сонячні перспективи: в Україні шукають спосіб боротьби з блекаутами

Чи зможе встановлення сонячних батарей на висотних будинках в Україні розв'язати проблему дефіциту електрики

Зіскочити з ядерної голки: Захід відмовляється від російського "мирного атому"

Скільки часу знадобиться Заходу, щоб повністю відмовитися від російських ядерних технологій

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки