RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

В Україні "злетить" вартість транспортування газу: нові тарифи по областях

У середу, 24 червня, Національна комісія з регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) прийняла рішення підвищити тарифи на транспортування газу.

Про це повідомляє "Апостроф".

З 1 липня повинна була відбутися друга фаза підвищення тарифів за доставку газу, затверджена постановами НКРЕКУ №№3014-3051, 3053-3056 (всього 42 нормативні акти) від 24 грудня 2019 року. Тодішнє рішення НКРЕКУ передбачало два етапи підвищення тарифів - з 1 січня і 1 липня.

При реалізації другого етапу подорожчання платіжки за доставку газу в липні в середньому, за оцінками експертів, мало становити приблизно 20%. Однак криза внесла свої корективи. Але НКРЕКУ прийняла рішення про внесення змін до "зимового пакету" постанов.

Як випливає з затверджених НКРЕКУ нових тарифів, друга хвиля подорожчання буде істотно нижче, ніж планувалося раніше.

Зовсім не зміниться тариф в платіжках у клієнтів Донецькоблгаза, Київгазу, Коростишівгаз, Кременчукгазу, Тернопільміськгаз і Харківміськгазу, а вартість послуг Київоблгазу, Кіровоградгазу, Рівнегазу символічно підвищиться на 1%. Однак істотно подорожчають в липні платіжки для українців, яким доставляє "блакитне паливо" Мелітопольгаз (22%), Одесагаз (21%), Уманьгаз (17%), Гадячгаз (16%), Запоріжгаз (15%).

В обґрунтуванні рішення НКРЕКУ сказано, що липневе подорожчання буде менше, ніж планувалося, з метою недопущення соціальної напруженості, викликаної втратами українців від карантину, який був введений для стримування пандемії COVID-19.

Нагадаємо, у Меморандумі про співпрацю між Україною і МВФ прописані ціни на газ для українців, таким чином вже з 1 липня повинна істотно змінитися система формування тарифів.

До слова, Кабінет міністрів України підписав меморандум про співпрацю з Луїзіана Нечурал Екпортс Інк. по постачанню скрапленого газу в Україну з США.