RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Україні передрекли зубожіння через ситуацію з МВФ та боргами

Українців може очікувати тотальне зубожіння, а країну накрити хвиля соціального невдоволення через ситуацію з МВФ та зовнішніми боргами.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла політичний експерт Світлана Кушнір, обговорюючи тему звільнення голови НБУ Якова Смолія та співпрацю України з МВФ.

«Ми, мабуть, настільки багата країна, що ні Мінфін, ні Нацбанк не підняли питання щодо перегляду строків виплати основних траншів по зовнішнім запозиченням», - каже Кушнір.

За її словами, на початку 2020 року Україна виплатила по ОВДП 11,8 млрд доларів.

«Ми просто вимили ці кошти. На кінець травня ми виплатили майже 5 млрд за зовнішніми запозиченнями під час коронакризи та зупинки економіки. Випросили кошти від Світового банку, від Євросоюзу певну допомогу. Але питання у тому, що в найбіднішій економічно країні очільники, які відповідають за фінансовий стан, бачать, чим це закінчиться - тотальним зубожінням народу і соціальним напруженням та незадоволенням - вони промовчали і не поставили питання до МВФ стосовно переглядів строків", - зазначила Кушнір.

Експерт додала, що йдеться про відтермінування виплат хоча б на кінець року, коли йде приплив валюти від експортерів, що могло б дати можливість вкласти гроші в розвиток інфраструктури та надання робочих місць.

Раніше Апостроф повідомляв, що низка міжнародних компаній припиняє інвестування в Україну через непередбачуваність ситуації, яка склалася в зв'язку з відставкою глави НБУ Якова Смолія.