RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

У бюджеті України утворилася величезна діра

План доходів державного бюджету в першому півріччі 2020 роки не виконано на 38 мільярдів гривень, або 7,8%.

Про це повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, пише "Ліга. Фінанси" з посиланням на прес-службу відомства.

За даними голови Рахункової палати, на невиконання плану надходження найбільше вплинула низька якість прогнозу макроекономічних показників.

Так, уряд наприкінці березня змінив прогноз середнього обмінного курсу гривні з 27 до 30 грн/$. Однак фактично в січні-червні середній обмінний курс становив 25,98 грн/$, тобто на 13,4% менше прогнозованого. За рахунок цього недоотримано 25,5 мільярдів гривень доходів.

"Аналогічно уряд прогнозував скорочення імпорту товарів і послуг на 10%. Фактично в першому півріччі імпорт зменшився на 19,7%, або майже вдвічі більше прогнозованого. Як наслідок, недоотримано 14 мільярдів гривень доходів", - підкреслив Пацкан.

За даними Рахункової палати, загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу в першому півріччі збільшився на 13,6% - до 2,3 трильйона гривень. При цьому 60% суми зростання відбулися за рахунок девальвації з початку року гривні до іноземних валют.

"Витрати на погашення та обслуговування боргу склали 220 мільярдів гривень, або майже третину загальних витрат держбюджету в першому півріччі 2020 року, що зменшило фінансові можливості для реалізації інших бюджетних програм", - додав Пацкан.

Як писав "Апостроф", після підвищення розміру мінімальної заробітної плати в Україні у вересні цього року з 4 723 до 5 000 гривень виростуть також податки для фізосіб-підприємців.