RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Як українців захистять від браку і підробок: у комітеті Гетманцева розробили спосіб протидії нечесним ділкам

Впровадження обов'язкового використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) при продажі дорогої техніки і послуг дозволить захистити права 40 мільйонів українських споживачів, а також знизити рівень "тіні" в економіці і корупції на митниці.

Про це пише "24-й канал".

Як повідомляють ЗМІ, кожен покупець дорогих гаджетів, приладів або послуг з 1 січня майбутнього року отримає реальні гарантії на сервісне обслуговування, ремонт і заміну бракованих товарів. Це стане можливим завдяки новаціям у Податковому кодексі, які розробив парламентський комітет Данила Гетманцева з питань фінансів, податкової та митної політики.

"З 1 січня 2021 року використання РРО стає обов'язковим для фізосіб-"єдинників" з окремих ризикових видів діяльності. Це продаж ювелірних виробів, текстилю, діяльність у сфері туризму, ресторанів, торгівля в інтернеті. Всі ці галузі, на жаль, повністю знаходяться в тіні. Тобто завозиться контрабанда, і вся продукція реалізується на тіньовому ринку. Але з 1 січня вони фіскалізуются - держава буде контролювати розрахункові операції таких підприємців", - розповів Данило Гетманцев про законодавчі нововведення, розроблені комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики.

Як відзначають журналісти, нечисті на руку ділки, які торгують контрафактним, контрабандним товаром або відвертим браком, більше не зможуть відкрутитися від виконання гарантійних зобов'язань або заміни невідповідного за якістю товару або послуги. РРО буде передавати дані про кожну покупку на спеціальний сервер податкової служби, а покупець при покупці ювелірки, дорогого гаджета або туру на відпочинок також отримає захист своїх прав споживача у вигляді фіскального чека. Також введення РРО покладе край торгівлі "лівими" медикаментами сумнівної якості.

"Додатковими ефектами від впровадження РРО при продажу складних і дорогих товарів стане детінізація сфери торгівлі і захист українських споживачів від сумнівних контрабандних товарів, - додають автори публікації. - Як наслідок, підвищення сплати зборів на митниці при імпорті багатьох товарних позицій - для імпортерів і продавців зникне сенс завозити товари за схемами або взагалі в обхід митного оформлення. Додатковим ефектом стане усунення корупції, адже "схеми" при імпорті обкрадають бюджет, роблять злочинцями-корупціонерами держслужбовців і бізнесменів. А страждають, у кінцевому підсумку, споживачі і "білий" бізнес - чесним продавцям важко конкурувати з "лівим" дешевшим товаром".

Як відзначають автори публікації, всупереч поширюваним серед підприємців фобіям противниками впровадження РРО, обов'язковий фіскальний контроль не торкнеться дійсно малого і мікро-бізнесу. Законодавці суттєво розширили список видів діяльності, для здійснення яких підприємцям не потрібно обов'язково використовувати РРО.

"Немає сенсу контролювати магазин квітів площею 30 кв. м, він просто не може заробити стільки, скільки заробить магазин електроніки площею 100 квадратів. Але останній може перевищити ліміт грошового обороту і подати звітність, в якій про таке перевищення - ні слова. Мовляв, ми в межах ліміту працюємо, а насправді решта прибутку йде в обхід податкової, і страждає державний бюджет", - пояснив Гетманцев загальну логіку законодавців, які вирішили звільнити малий і мікро-бізнес від використання РРО.

Наприклад, РРО стануть обов'язковими в сфері надання побутових послуг: з індивідуального навчання (репетитора), послуг з утримання домашніх тварин, в т.ч. дресируванню та догляду за ними, послуг рекламних та споживчих фото- та відеоробіт, послуги з дизайну, реставрації творів мистецтва та виготовлення творів мистецтва за індивідуальним замовленням. У сфері торгівлі від обов'язкового використання РРО звільнять дрібні лавки і лоточників, продавців б/в товарів; продуктів харчування (крім підакцизної продукції), товарів культурного призначення і для відпочинку, квітами, насінням, добривами, домашніми тваринами та кормами для них, а також сувенірні лавки і торгівлю виробами народних майстрів.