RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Скільки грошей потрібно відкладати на гідну пенсію в Україні: детальний розрахунок

Українцям слід готуватися до накопичувальної пенсії, яка необхідна для проживання на старості.

"Апостроф" розписав способи накопичення.

На сьогоднішній день в країні мінімальні пенсійні виплати становлять 60 доларів в місяць. Через 30 років вони стануть наполовину меншими. Тому питання про накопичувальну пенсії стоїть дуже гостро. Так роблять в Європі і США, але жителі пострадянських країн поки не знайомі з такою схемою.

Як накопичити на пенсію самостійно

Для прикладу можна взяти людину, яка вийде на пенсію в 60 років. При цьому доживе до віку 80 років. Бажаний розмір виплат становить 1 тисячу доларів. Пропонуємо кілька варіантів приблизних підрахунків і способів накопичення грошей на старість.

Відкладати валюту

Щоб мати 20 років поспіль по тисячі доларів на місяць, необхідно відкласти 240 тисяч доларів. Сума, яку необхідно відкладати на місяць до пенсії, залежить від віку, коли почати збирати.

Накопичення на депозитах

Процентні ставки на роки вперед передбачити складно. Відзначимо, якщо банк збанкрутує, то Фонд гарантування вкладів відшкодовує суму до 200 тисяч гривень. Виходячи з цього, накопичення варто вкладати в 34 банках.

Рахунок в недержавному пенсійному фонді (НПФ)

При цьому способі доступ до грошей ви отримаєте лише після виходу на пенсію. Вклади відбуваються в гривні, тому результат неможливо прорахувати у валюті.

Накопичувальне страхування життя (НЖУ)

Страхова сума буде виплачена, якщо застрахована особа є живою на конкретну дату, визначену в договорі. Сума гарантованого доходу на накопичувальну частину за такими програмами до 4% в гривні і до 1,5% у валюті.

Купівля нерухомості

Це хороший варіант забезпечити собі гроші на старість. Житло можна здавати в оренду або продати. Однак спосіб вимагає вкладення на старті. Наприклад, якщо в 35 років купити однокімнатну квартиру, то вона окупитися за допомогою здачі в оренду через 12 років. Через цей час можна придбати ще одну квартиру (у віці 47 років). Через час можна купити ще одну квартиру. Тоді до 59 років буде 3 квартири, дохід від яких буде близько 800 доларів.

Інвестиції в цінні папери та акції

Це не популярний спосіб в Україні. Але можна інвестувати до 100 тисяч євро в рік в закордонні цінні папери. Важливо вибрати надійного брокера.

Найкращим вибором для створення собі капіталу для пенсії є вкладення в індексні ETF фонди, очікувана прибутковість яких близько 7% річних в доларі після податків.

Як повідомляв "Апостроф", з 1 січня 2021 року передбачено шість етапів підвищення пенсій.