RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85

Новини

28 вересня

Всі новини

Рожкова і Коломойський можуть діяти спільно - експерт

У центрі уваги знову опинився конфлікт між Радою НБУ і двома членами правління Національного банку України - Катериною Рожкової і Дмитром Сологубом. Останні отримали догану на засіданні Ради ще в жовтні, і незабаром подали позови до Окружного адмінсуду Києва. Експерти аналізують результати розгляду в суді позовних заяв. Учасники ринку з'ясували, що позови проти НБУ пов'язані між собою загальною метою, як і ті, хто їх ініціює. Так, економіст Сергій Лямець вказав на дві версії, чому заступник глави Національного банку України вирішила подати до суду на регулятор.

У його блозі на "Цензор.Нет" говориться, що Катерина Рожкова може вимагати від роботодавця багатомільйонну премію або "створити передумови для розгойдування економічної ситуації в країні", пише видання "Українські новини".

"Спочатку може здатися, що вона страхується від можливого звільнення, оскільки достатньо ще однієї догани, і Рожковій нічого не залишиться, як відправитися на зміцнення лондонського десанту Валерії Гонтаревої. Але є й інша версія... Вона (друга версія) говорить, що можлива "особиста страховка" - це аж ніяк не головна причина початку бойових дій. Джерела, близькі до Нацбанку, натякнули: позов чиновниці може переслідувати більш "високу" мету: змусити медіа задатися питанням - хто контролюватиме грошовий обіг країни?" - припускає автор.

Як зазначають експерти, позови носять надуманий характер, судової перспективи не мають і можуть виявитися невдалою спробою набити собі ціну. Більш того, на думку експертів, позиції "нібито ворогів" Ігоря Коломойського і Катерини Рожкової все більше зближуються - вони починають використовувати одні і ті ж методи, щоб отримати в своїх інтересах ті чи інші фінансові бонуси. До того ж, як зазначають ЗМІ, саме Катерина Рожкова допомогла Коломойському і Боголюбову вивести з-під застави в НБУ хороші активи, замінивши їх "пустунками", коли видавалося рефінансування. Таким чином, і в спробі отримати від НБУ компенсацію вони теж "можуть діяти спільно".