RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Частина українців ризикує залишитися без пенсій: кому не пощастить і що робити

Українці, які на момент досягнення пенсійного віку не мають мінімального стажу у 15 років, можуть залишитися без пенсії.

Про це йдеться в законі "Про обов'язкове загальнодержавне пенсійне страхування".

Так, відповідно до пенсійної реформи з 2022 року на пенсію в 60 років зможуть виходити тільки ті, хто має 29 років стажу, ті українці, які мають від 19 до 29 років стажу вийдуть на пенсію вже аж у 63 роки. Решті українців доведеться або працювати до 65 років, або взагалі залишатися без виплати від держави.

В майбутньому вимоги до виходу на пенсію у 65 років змінюватися не будуть, але щоб вийти на заслужений відпочинок вчасно, працівникам потрібно подбати про офіційне працевлаштування.

Щоб оцінити свої шанси на отримання пенсії, треба порахувати, у якому вам році виповниться 60 років і скільки стажу у вас буде до цього моменту. У 2021 році, приміром, потрібно 28 років, а у 2022 році вже треба буде 29 років стажу. Вимоги будуть щорічно зростати на 12 місяців, поки не досягнуть позначки в 35 років стажу.

Якщо пенсії не вистачає, потрібно або офіційно працевлаштуватися, або ж накопичити кошти, щоб доплатити, або ж працювати ще кілька років після досягнення 60-річного віку . Також варто відзначити, що в більшості країн Європи загальний пенсійний вік уже підвищили, в Україні ж, незважаючи на поради МВФ, його поки не переглядають.

До слова, окремі пільгові категорії пенсіонерів зможуть вийти на пенсію раніше. Йдеться про багатодітних матерів або батьків, тих, хто має 40 років стажу, а також про окремі категорії робітників (які були зайняті на шкідливих роботах).

Як повідомляв "Апостроф", через демографічну ситуацію вже до 2050 року Україна може стати "країною без пенсій". Експерти прогнозують, що до 2050 року населення України на 37% складатиметься з жителів у віці 60+, і в найближчі тридцять роківкількість людей старше 80-ти збільшиться в три рази.