RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

З 1 вересня змінять тарифи на електроенергію: кому зменшать і кому збільшать

Підвищення вартості електроенергії для населення - єдиний спосіб стабілізувати ситуацію на енергоринку, вважають експерти. Водночас влада поки не наважується на цей крок.

Про це пише UBR.

Минулого тижня Кабмін втретє переніс дату вступу в силу нового режиму ПСО (спеціального пільгового режиму - положення про спецобязательствах) - на цей раз до 1 вересня. Це відбулося попри запевнення, що нова схема розрахунків не повинна збільшити вартість електроенергії для більшості споживачів.

Сьогодні ціна на електрику для населення становить 1,68 грн за кіловат-годину. Раніше в уряді розглядалося два диференційованих варіанти зміни цієї ставки в рамках нової моделі ПСО.

У першому з них для домогосподарств, які витрачали менш як 100 кВт-год, тариф хотіли знизити до 1-1,2 кВт-год. Для тих, що споживають 100-500 кВт-год, тариф повинен бути встановлений на рівні 2,4 грн/кВт-год. Понад 500 кВт-год витрати електроенергії пропонувалося нараховувати за ставкою 3,5 грн/кВт-год.

У другому варіанті нового ПСО крім зазначених з'являлася ще одна група споживачів - тих, хто витрачає від 100 до 200 кВт-год. Для цієї категорії вартість електроенергії залишилася б незмінною - 1,68 грн/кВт-год.

За даними постачальника електроенергії Yasno, середнє київське домогосподарство потрапляє саме під останню категорію, споживаючи 190 кВт-год на місяць.

Раніше ми писали, що українці, які використовують газ виключно для приготування їжі та до цього часу не встановили лічильники на газ, зобов'язані зробити це до 2023 року.