RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

В Україні прискорилася інфляція: в НБУ назвали головні причини

Основні фактори немонетарної інфляції, що діють протягом останнього року - зміна тарифів на житлово-комунальні послуги, скачки світових цін на нафту і продукти українського експорту, підвищення акцизів, поява додаткових епідеміологічних витрат і втрати від карантинних обмежень.

Про це повідомляє голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин в Facebook.

"Немонетарні чинники формують близько 90% нинішнього приросту інфляції. Така тенденція простежується починаючи з IV кварталу 2020 року", - йдеться в повідомленні.

Він зазначив, що істотно зросли житлово-комунальні послуги: газопостачання - в 2,6 рази, електропостачання - на 37%. Вартість цукру зросла за рік - на 84%, соняшникової олії - на 79%, тютюнових виробів - на 19%.

"Такий широкий діапазон значень пояснюється різними типами немонетарних шоків і різною інтенсивністю їх впливу на корекцію цін окремих виробників товарів і послуг в залежності від технологічного процесу. Зате такі безпосередні компоненти ринкового споживчого попиту як одяг і взуття в рік подешевшали на 4%, аудіо- і відеотехніка заросла в ціні на 1%, безалкогольні напої - на 3% ", - зазначив Данилишин і додав, що" внесок в волатильність цін внесли світові ціни на які також не впливає монетарна політика НБУ".

Нагадаємо, що в липні зростання споживчих цін в Україні в річному вимірі прискорилося до 10,2%. Інфляція на споживчому ринку в липні в порівнянні з попереднім місяцем склала 0,1%, з початку року ㅡ 6,5%.