RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Накопичувальна пенсія в Україні: у чому її суть і які є плюси і мінуси

Обов'язкові пенсійні накопичення запрацюють в Україні для деяких груп населення вже з 2023 року.

"Апостроф" розповідає про головні переваги та недоліки другої пенсії.

При накопичувальній системі українці будуть робити обов'язкові внески в спеціальні накопичувальні фонди. Ті в свою чергу будуть інвестувати гроші, щоб накопичення не "їла" інфляція.

Частина внесків відразу буде надходити у власність людини, на особистий рахунок в накопичувальному фонді. З податків, які будуть платити українці, на накопичення буде направлено частку в розмірі 2% від зарплати. Додаткові 2%, буде отримувати населення з податків, які буде сплачувати роботодавець.

Пенсійний фонд буде відразу вкладати накопичення українців в надійні інструменти держави, тобто державні цінні папери, в тому числі цільові на реалізацію довгострокових проектів, муніципальні цінні папери, акції та облігації підприємств, депозити в надійних банках, банківські метали, нерухомість, земля і так далі .

Крім того, накопичувальна пенсія буде виплачуватися паралельно із солідарною пенсією, не впливаючи на її розмір.

Виплати з накопичувальної пенсійної системи можуть бути довічними, одноразовими або на певний термін.

За даними Мінсоцполітики, пенсія в розмірі близько 7000 гривень в квітні могла стати реальністю для українців, якби вже тоді повноцінно працювала накопичувальна система. Але, на такі виплати могли б очікувати українці зі стажем 35 років, середньою зарплатою 15 тисяч гривень, щомісячними внесками в розмірі 4% тощо.

Відзначимо, що в липні середня пенсія становила - 3 778,78 гривні. Мінімальна пенсія ж зараз становить 1 854 гривні.

За словами радника президента з економічних питань Олега Устенко Україна ще не готова до обов'язкових пенсійних накопичень. Він зазначив, що в країні досить сильний податковий тягар і українці можуть бути просто не готові самі доплачувати до накопичувальних фондів, як і роботодавці платити більше;

Крім того, ризики підсилює і нерозвиненість фінансового ринку в Україні. Тому радник вважає, що Україні краще рухатися в бік третього - добровільного - рівня пенсійної системи. Коли кожен сам вирішує, коли, де і скільки йому накопичувати.

Раніше "Апостроф" повідомляв, доведеться платити більше податків у зв'язку з введенням накопичувальної пенсійної системи.