RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Україні загрожує "газова інквізиція": експерт попередив про дефіцит блакитного палива

Поки Україна не закриє віртуальний реверс, то ніколи не дізнається, скільки ж газу в реальності видобувається в країні і який справжній дефіцит, а не "паперовий".

Таку думку висловив економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ в колонці сайту "Главред".

На його думку, зараз "газова інквізиція" буде очищати економіку і населення морозом і тарифами. І реальну цінність реформ Нафтогазу для країни ми "помацаємо" лише в умовах зниження транзиту російського газу і зростання котирувань на енергоресурс на європейських хабах.

Експерт зазначає, що справжні реформи це - нарощування видобутку власного газу, створення на базі нашої ГТС і підземних сховищ східно-європейського газового хабу, як національного бенчмарка (орієнтиру за ціною) і майданчики для хеджування газових портфелів промислових споживачів.

"Це те, що зробили в Польщі і Туреччини, хоча шанси цих країн на хабовий статус були в рази менше, ніж у нас", - пише Кущ.

Він вважає, що влада так сильно турбується з приводу угорського транзиту на 4 млрд м. куб., які підуть в обхід України через те, що останнім часом віртуальний реверс в Україну, в значній мірі, перемістився зі Словаччини до Угорщини ( 70-80% обсягів).

"Закриття цього напрямку, означає, що схема з віртуальним реверсом накривається мідним тазом і заробляти на прокладках в Люксембурзі і Швейцарії вже не вийде. Так що прийдешня" газова інквізиція "буде на благо", - підсумував економічний експерт.

Раніше з'явилася інформація, що до кінця дня, 3 жовтня, серйозне прокачування газу до Угорщини через українську ГТС відновилося.