RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

А як же "Газпром"? Угорщина продовжує отримувати український газ

Угорщина, як і раніше, отримує більшу частину газу для власних потреб через Україну. І це – не транзит газу з Росії.

Про це у Facebook написав генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

Він зазначив, що після пафосного підписання довгострокового контракту з "Газпромом" та запуску Турецько-Болгарсько-Сербського Потоку, Угорщина, як і раніше, продовжує отримувати більшу частину газу для потреб країни через Україну, при цьому йдеться не про транзит газу з Росії.

"В даний час Угорщина отримує з України майже вдвічі більше газу, ніж із Сербії через Турецький потік ", - уточнив Макогон, наголосивши, що після вибуху нового газопроводу в Болгарії, більшу частину газу Угорщина отримує з України, а не від "Газпрому".

Він зазначив, що "Газпром" не здійснює транзит газу через Україну до Угорщини починаючи з 1 жовтня, хоча має повністю сплачені потужності для транзиту обсягом 24 млн м3 НС на добу.

"Зрозуміло, що залежність від газопроводу, що не має резервних гілок, несе значні ризики для Угорщини. Але Україна завжди готова прийти на допомогу", - резюмував Макогон.

Він додав, що згідно з результатами аукціонів із розподілу потужностей, "Газпром" не планує збільшувати постачання газу до ЄС ані в грудні, ані в 1 кварталі 2022 року. Максимальний обсяг запланованого для транзиту газу становить 109 млн м3 на добу (40 млрд м3 на рік).

"Усі гучні заяви про збільшення поставок до ЄС поки що не відображаються у реальних діях Газпрому ", - констатував Макогон, зазначивши, що Україна і без запуску "Північного потоку-2" готова забезпечити транзит значних додаткових обсягів газу до ЄС.

Як повідомляв "Апостроф", уряд Угорщини домовився з "Газпромом" про постачання газу в обхід території України. Відповідний документ між двома сторонами було підписано 27 вересня, але, як видно, він не реалізується.

Нагадаємо, 1 листопада через аварію на газопроводі в Болгарії "Газпром" припинив постачання газу в Румунію, Сербію і Угорщину і втратив можливість його транзиту в обхід України через "Турецький потік" і "Балканський коридор" на невизначений час.