RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Угорщина за спиною України домовилася про газ із РФ: в Києві попередили Будапешт про загрозу

Уряд Угорщини домовився з "Газпромом" про постачання газу в обхід території України. Відповідний документ між двома сторонами підписаний 27 вересня.

Про це повідомило видання Deutsche Welle.

У контракті передбачено співпрацю протягом наступних 15 років. При угода може бути переглянута тільки через 10 років після його підписання.

За умовами договору, Угорщина буде отримувати з РФ по 4,5 мільярда кубометрів газу в рік.

Відповідні наміри Будапешту стали відомі ще в серпні цього року. Тоді голова МЗС Угорщини Петер Сійярто обговорив це питання з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим.

30 серпня Сийярто заявив, що домовленість з керівництвом російського енергетичного концерну "Газпром" досягнута і вступить в силу вже з 1 жовтня 2021 року.

Україна збирається оскаржити цей договір

Тим часом Міністерство закордонних справ України вже встигло відреагувати на договір "Газпрому" з Угорщиною за спиною України. Київ збирається оскаржити його, про що повідомляється на сайті МЗС України.

У той же час українська сторона, як тільки стало відомо про підписання цього договору, прийняла рішення перенести засідання Спільної міжурядової українсько-угорської конференції з питань економічного співробітництва.

У МЗС України зазначили, що наша сторона "розчарована рішенням Угорщини підписати 27 вересня 2021 року в Будапешті новий довгостроковий контракт з російським концерном" Газпромом "на поставку газу в обхід України".

Українське зовнішньополітичне відомство називає це рішення виключно політичним, а не економічним. На думку наших дипломатів, такий спосіб поставок блакитного палива до Угорщини не вигідний, а значить договір підписаний просто для того, щоб "догодити Кремлю".

Так в українському МІД заявили, що "це рішення завдає шкоди позитивним результатам і тенденціям в двосторонніх українсько-угорських відносинах, для досягнення яких докладено багато зусиль і енергії особисто міністрами закордонних справ України та Угорщини Дмитром Кулебою і Петером Сийярто".

Також українська сторона повідомила, що буде звертатися до Європейської комісії, щоб там дали оцінку цим діям на предмет їхньої відповідності європейському законодавству в сфері енергетики.

Раніше ми також повідомляли про те, що в Європарламенті звинуватили Росію в зростанні ціни на газ.