RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Комуналка, пенсії, зарплати та податки: що змінилося в Україні з 1 січня

З початку року на українців чекає чимало змін, адже набувають чинності кілька законодавчих ініціатив. Зміни стосуватимуться комунальних платежів, пенсій, заробітних плат та податків.

"Апостроф" зібрав перелік основних змін.

Рівень мінімальної заробітної плати

Згідно з законом про Державний бюджет-2022, передбачається поступове підвищення соціальних стандартів. Практично весь рік "мінімалка" буде на рівні 6,5 тисяч грн (від 1 грудня 2021 року: +500 грн), а в жовтні 2022-го підвищиться лише на 3%, тобто на 200 грн, становивши 6,7 тис. грн.

Прожитковий мінімум

У липні та грудні 2022 році заплановані два підвищення прожиткового мінімуму: показник 1 липня підвищиться до 2 508 грн, а 1 грудня – до 2 589 грн. Для працездатних – до 2,6 тис. грн та 2 684 грн. Для осіб, що втратили працездатність з липня – до 2 027 грн, з грудня – до 2 093 грн.

Заробітні палати для деяких професій

З 1 січня на 10-30% підвищився посадовий оклад педагогів. Зокрема, на 10% зросте оклад для педагогічних працівників у вищих професійно-технічних училищах; на 20% - педагогічним працівникам, у закладах дошкільної освіти компенсуючого типу, на 25% - у спеціальних закладах загальної середньої освіти, на 30% - у спеціалізованих будинках дитини, дитбудинках. Також на 20-25% зросте доплата за класне керівництво у початкових класах.

Також підвищиться зарплата у медиків. Держбюджет-2022 передбачає зростання показника мінімальної зарплатні: середнім медпрацівникам – до 13,5 тис. грн, лікарям – до 20 тис. грн.

Пенсії

У січні в країні перерахують пенсії для ліквідаторів та постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. Це охопить близько 40 тис. пенсіонерів.

Рівень мінімальних виплат збільшиться залежно від групи інвалідності:

перша група – до 6 тис. грн;

друга група – до 4,8 тис. грн;

третя група – до 3,7 тис. грн.

Пенсії підвищаться на 9% для жінок, народжених до 1962 року.

На цей рік заплановано 12 етапів підвищення пенсій для різних категорій.

Податки для фізосіб-підприємців

Зміна "мінімалки" та прожиткового мінімуму змінила ставки податків для ФОПів: з грудня 2021-го мінімальний розмір Єдиного соціального внеску на місяць становитиме 1,43 тис. грн, а з жовтня підвищиться до 1 474 грн. Максимальний його обсяг з грудня збільшений до 21 450 грн, а з жовтня 2022-го - до 22 110 грн.

Для фізосіб-підприємців 1-ї групи розмір єдиного податку на місяць у 2022-му становитиме 248,1 грн (не перевищуватиме 10 відсотків від прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня).

Для ФОПів 2-ї групи – 1,3 тис. грн (20% від "мінімалки"), для 3-ї групи – 5% доходу або 3% доходу та ПДВ.

Доходи ФОПів, що працюють за загальною системою оподаткування, отримані упродовж календарного року, оподатковуються 18% ПДФО та 1,5% військового збору від розміру чистого доходу.

Нові правила для ФОПів

З січня 2022-го ФОПи 2-4 групи мають користуватися касовими апаратами. Відтак, підприємцям, які ще їх не мають, повинні придбати та зареєструвати нове обладнання. Інакше - виписуватимуть штрафи у розмірі 100% від реалізованої продукції. За повторне порушення - 150% від проданої продукції.

Податки через "ресурсний закон"

"Ресурсний закон", спрямований проти олігархів, зачепить і простих українців. Документ підвищує акцизи на алкоголь (на 5%) та інші продукти.

Податок з продажу нерухомості.

Раніше дохід від продажу одного об'єкта на рік не оподатковувався, а продаж другого і наступних оподатковувався за ставкою 5%.

Ресурсний закон передбачає також, що дохід з продажу третього та наступних об'єктів нерухомості, проданих громадянином упродовж року, оподатковується стандартною ставкою у 18%. Однак, до другого читання законопроєкту - норму пом'якшили. 18% податку треба платити не з усієї суми, отриманої від продажу об'єкта, а тільки з різниці між сумою продажу і ціною, за яку отримав його продавець.

Зміни для роботи землевласників

З 1 січня впроваджується нова система оподаткування сільгоспвиробників згідно з Податковим законом. Буде ввдене поняття - "мінімальне податкове зобов’язання" - сума податків, яку власники сільгоспземлі мають сплачувати у бюджет (у рік - близько 5% від вартості землі). У разі меншої суми всіх податків, які сплачує сільгоспвиробник, від МПЗ - доведеться доплатити різницю. Мінімальне податкове зобов’язання не визначається для городів, земельних ділянок дачно-будівельних та садівничих (городницьких) кооперативів, а також для с/у земель у межах населених пунктів.

Податок на продаж городини

Громадян зобов’язали сплачувати податок на доходи фізосіб (18%), якщо дохід від продажу продуктів перевищить 12 мінімальних зарплат. У 2021-му було 72 тис грн, у 2022-му – 78 тис. грн.

Тарифи на розподіл палива облгазами

Зміняться тарифи на розподіл палива облгазами, згідно з рішенням профільної комісії від 22 грудня 2021 року. Найвищі тарифи на місяць в 1,99 грн за кубометр встановлено для споживачів компаній "Гадячгаз", "Закарппатгаз", "Лубнигаз", "Миколаївгаз", "Тисменицягаз", "Харківгаз", "Чернівцігаз". Найнижчі тарифи в 0,32 грн – у "Київгазу", 0,43 грн – в "Харківміськгазу".

Раніше "Апостроф" повідомляв, яких економічних змін варто чекати українцям у 2022 році.