RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В Україні дорожчає їжа: колишній член Кабміну пояснив, як збити ціни

В Україні зростають ціни на продукти харчування. Нині понад 40% витрат кожної середньої сім'ї припадають на їжу. При цьому в незаможних верств населення цей показник може сягати 60% і навіть вище. Із цього випливають неминучі негативні наслідки збільшення цін на їжу, з якими треба боротися.

Колишній член Кабміну, український економіст і політик Павло Кухта пояснив в одній із публікацій у Facebook, що могла б зробити чинна українська влада, щоб збити ціни на продукти харчування.

"На щастя, ми маємо ефективні інструменти, які вже застосовуються в розвинених країнах. І які необхідно застосувати нам цього року", – сказав Кухта.

Насамперед, як стверджує економіст, уряд має зменшити податки на їжу. Мова йде про ставки ПДВ.

"Нагадаю, що ПДВ – це податок у розмірі 20% від ціни, який ми сплачуємо при покупці всіх продуктів. Ставку ПДВ можна тимчасово на один рік встановити на рівні 0% на ключові для українців продукти. Оскільки ПДВ завжди закладається у ціну, це різко знизить ціни на подібні продукти”, – пояснив Кухта.

При цьому він проілюстрував, як це працюватиме, на прикладі гречки. Наразі за 1 кг цієї крупи в середньому потрібно заплатити приблизно 50 гривень. Якщо встановити ПДВ у розмірі 0%, то її вартість одразу знизиться до 42 гривень. Таким чином, за словами Павла Кухти, підвищення цін на продукти харчування можна нівелювати тимчасовим зменшенням ПДВ, що полегшить життя простим українцям в умовах інфляційної кризи.

"Цей інструмент вже використовують наші сусіди. Про намір застосувати 0% ставку ПДВ з 1 лютого для продуктів харчування вже оголосила Польща, яка очікує на погодження з боку ЄС. У податковому законодавстві ЄС взагалі прямо передбачена можливість встановлювати знижені ставки ПДВ для соціально важливих товарів. І європейські країни активно цю можливість використовують", – резюмував Кухта.

Раніше ми також повідомляли про те, що в Україні з 1 січня зросли ціни на алкоголь.