RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

​ Буде ще дорожче: як в Україні зміняться ціни на продукти у 2022 році

В Україні у 2022 році очікується неминуче зростання вартості продуктів харчування. Показник "продуктової" інфляції може скласти 20%.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Зростання цін, насамперед, на продукти харчування, стане однією з головних проблем українців у 2022 році. Галопуюча інфляція спостерігалася і минулого року, і вона багато в чому була "імпортована" в Україну з-за кордону. Хоча навряд чи це стало великою втіхою для наших громадян.

За підсумками 2021 року інфляція, як очікується, складе близько 10% або навіть більше (офіційних даних поки що немає), і цього року її показник може виявитися цілком порівнянним.

"Думаю, у 2022 році ми відчуватимемо на собі все ще великий вплив підвищеної інфляції в ЄС та США та країнах наших основних торгових партнерів", - сказав у коментарі "Апострофу" український економіст і фінансовий аналітик Віталій Шапран.

При цьому ціни на продукти харчування, як дорожчали, так і продовжують дорожчати суттєво швидше, ніж решта, - показник "продуктової" інфляції цього року цілком може становити всі 20%.

Наприклад, якщо сьогодні 1 кілограм курятини коштує близько 120 гривень, то до кінця року він подорожчає до 140-145 гривень. Або якщо за 1 кілограм сиру в січні потрібно віддати близько 200 гривень, то в грудні доведеться розщедритися вже на 240 гривень.

Крім того, треба розуміти, що ціни на різні товари зростають неоднаково – українці добре пам'ятають, як у попередні роки стрімко дорожчали яйця, гречка, цукор, олія. Зростання цін на окремі продукти становило 30-40%, а в деякі періоди – навіть 70%.

Розглянемо це з прикладі. Якщо припустити, що ціни на соняшникову олію цього року зростуть у межах 30%, то можна очікувати подорожчання з нинішніх 80 гривень до більш ніж 100 гривень за 1 літр.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Субсидія на їжу: чи врятує влада найбідніших українців від голоду