RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Гривня виросла в індексі БігМаку: скільки має коштувати долар

Українська національна валюта подорожчала в щорічному індексі БігМака, який зіставляє видання The Economist. За цим неофіційним показником гривня недооцінена щодо долара США на 58,1%.

Про це повідомило видання The Economist.

Так, вартість одного БігМаку в Україні становить 69 гривень, тоді як у США за нього потрібно заплатити 5,81 долара. Таким чином, курс "БігМака" становить 11,88. При цьому якщо фактичний обмінний курс прймати на рівні 28.37 гривні, то українська національна валюта недооцінена на 58,1%.

Минулого року аналогічний показник становив 61,1%, тоді як у 2020 році також приблизно 58%. Таким чином, українська гривня є шостою у світі в рейтингу найбільш недооцінених валют. Вона знаходиться поряд з індійською рупією та румунським леєм.

Протягом останнього року їй вдалося піднятися лише на одну позицію.

Для оцінки гривні у 2021 році вперше було зроблено можливість коригування на розмір економіки порівнюваних держав (США та України, в даному випадку). Оскільки БігМак коштує в Україні на 58,1%, з урахуванням різниці у ВВП на душу населення він має бути на 41,8% дешевшим.

У такому разі українська національна валюта недооцінена на 28,1%. Минулого року цей показник становив 29%.

Завищеними без коригування виявилися лише дві валюти. Це швейцарський франк та норвезька крона. При цьому Шведська крона також увійшла до списку недооцінених валют. Хоча її недооціненість є незначною.

Найбільш недооціненою валютою у світі за індексом БігМаку цього року став російський рубль. Сходинкою нижче є турецька ліра, після якої, з великим відривом, розташувалася індонезійська рупія.

Раніше ми також повідомляли про те, що гривня впала в списку найстабільніших валют світу.