RU  UA

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

Всі новини

Плату за газ нараховуватимуть по-новому: що зміниться в Україні з 1 травня

З 1 травня 2022 року Україна переходить на систему обліку газу в одиницях енергії, тому громадянам почнуть надходити оновлені платіжки. Зміни передбачаються законопроєктом, який ухвалила Верховна рада.

Про це пише "Оператор ГТС України".

Згідно із законопроєктом №2553, прийом та передача природного газу проходитиме не у метрах кубічних, як раніше, а у кіловат-годинах. Тому в оновлених платіжках можна буде побачити з травня не куби, а енергоодиниці. Але споживачам не потрібно нічого змінювати, а давати показання за старою схемою. Обов'язок переводити кубометри в обсяг спожитої енергії ляже на плечі оператора газу.

Така система, по-перше, уніфікує одиниці вимірювання для різних видів енергії, по-друге, відповідає європейським правилам та допомагає подальшій інтеграції України до газового ринку ЄС, по-третє, сприяє справедливому ціноутворенню за обсяг отриманої енергії.

Раніше "Апостроф" писав, що наприкінці 2024 року у Києва спливає термін дії контракту з Москвою про транзит газу до Європи. Якщо буде запущено "Північний потік - 2", поставка російського "блакитного" палива через Україну може припинитися, що унеможливить "віртуальний реверс". Проте Україна має п'ять напрямків постачання газу.