RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Приведе до серйозних збоїв економіки: що означає для Росії відключення від SWIFT

У суботу, 26 лютого, прийнято рішення відключити Російську Федерацію від платіжної системи SWIFT через її віроломне вторгнення в Україну.

"Апостроф" розбирався, що означає ця заборона для Росії та наскільки боляче вона може вдарити по її економіці.

Повне відключення Росії від SWIFT зробить російську банківську систему ізольованою. Це означає, що російські громадяни та бізнес не зможуть приймати та відправляти кошти з-за кордону та за кордон через банківські перекази.

Цього офіційно просить Україна і це може завдати реальної шкоди економіці країни-агресора та стати справді значущим фактором для примусу окупантів до миру.

Відключення Росії від мережі призведе до серйозних збоїв у її економіці, оскільки різко обмежить доступ країни до світових фінансових ринків. Це також обмежить можливості росіян інвестувати чи брати кредити за кордоном.

Заборона ускладнить для російських фірм та приватних осіб оплату імпортних товарів або отримання платежів за експорт, що завдасть серйозного удару по найважливішому нафтогазовому сектору країни, який значною мірою залежить від SWIFT при переміщенні коштів. Нагадаємо, виключення іранських банків з мережі у 2012 році частково стало причиною різкого падіння експорту нафти з цієї країни.

Російські фінансові установи можуть використовувати інші канали, такі як телефони, програми для обміну повідомленнями або електронну пошту, як альтернативу та обробляти платежі через банки в країнах, які не ввели санкції.

Але ці альтернативи не будуть такими ефективними та безпечними, як SWIFT, і можуть призвести до збільшення витрат та зниження обсягів операцій. Слід зазначити, що Росія розробила власну мережу обміну платіжними повідомленнями під назвою SPFS. Але ця система, яка обробляє приблизно п'яту частину внутрішніх платежів, не дотягує до масштабів та ефективності, які забезпечує SWIFT.

Раніше США запровадили персональні санкції проти президента РФ Володимира Путіна, міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, а також членів Ради безпеки Росії, які підтримали дії кремлівського диктатора.