RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Виплата аліментів у воєнний час: чиї рахунки можуть арештувати

В умовах воєнного стану в Україні не працюють держреєстри і система виконавчих проваджень. З цієї причини виплати аліментів на дітей через державну виконавчу службу неможливі.

Про це повідомляє інтернет-видання "Факти".

Виконавці не можуть запроваджувати тимчасові обмеження щодо боржників-неплатників аліментів через заборгованість, шукати джерела надходження коштів боржника, накладати арешт на його рахунки, майно, видавати довідки про наявність заборгованості або прорахунок актуальної суми боргу.

Проте продовжують надходити аліменти тим, хто отримував їх прямо від роботодавця із зарплати аліментника.

Помічниця юриста практики судових спорів Дар'я Палієнко пояснила: "Складнощі з виплатою аліментів із зарплати можуть виникнути і через неявку працівника на роботу. На період мобілізації за працівником зберігається місце роботи, посада та середній заробіток. Якщо розмір заробітку достатній для перерахування аліментів, вони сплачуються. Якщо грошей бракує, заборгованість накопичуватиметься, але без пені через форс-мажорні обставини — війна".

Вона додала, що після скасування воєнного стану боржник має погасити всю суму. Якщо сплата аліментів припиняється, роботодавець повинен повідомити про це виконавця протягом трьох днів, зазначивши причину.

Однак у тих районах, де немає активних бойових дій та працівники служби можуть виконувати свої обов'язки, робота зі стягнення заборгованості триває.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що військовий стан - повод не вносити квартплату.