RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Продавати чи купувати валюту? Прогноз курсу гривні на тиждень

Протягом 30 років незалежності України американська валюта – долар – була для громадян нашої країни гарною інвестицією для заощадження накопичень. Однак у зв'язку з повномасштабною військовою агресією з боку Росії невідомо, що буде далі з курсом валют в Україні.

Про те, чого варто очікувати на початку квітня 2022 року, повідомляє Realist.online.

За словами експертів-економістів, курс продажу готівкового долара змінюватиметься мало і не вийде за межі 33 гривень за долар. Проте, як зазначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, із покупкою прогнозувати складно, там можлива значна ситуативна волатильність (показник, що характеризує мінливість ціни на будь-що - "Апостроф").

Охріменко пояснив, чому долар зараз продовжує дешевшати – якщо ще три тижні тому середній курс продажу на чорному ринку сягав позначки 34 гривні за долар, то зараз позначка наближається до цифри 32 гривні за долар. Фахівець зазначив, що зараз на чорному ринку заспокоїлась валютна паніка, тому курс стабілізувався помітно нижче за 33 гривні за долар.

Керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин погоджується з тим, що чорний ринок сам відрегулював попит та пропозицію. Водночас, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін зазначив – зараз громадяни України практично не купують долари.

Це, за його словами, відбувається з трьох причин:

  • ті, хто виїжджають з України, кладуть гривні на банківські рахунки і вже за кордоном розраховуються ними за вигіднішим курсом Національного банку;
  • у багатьох людей через російське вторгнення не залишилося зайвих грошей для накопичень, частина втратила зарплату, а деякі взагалі втратили роботу;
  • ті, хто купив зараз долар по 33 гривні, не знають, чи його можна продати після війни.

Економісти не радять без потреби проводити операції з готівковою валютою. Для тих же, хто має депозити в іноземній валюті, є два варіанти:

  • залишити на рахунку ці гроші;
  • зняти їх повністю чи частково.

Раніше ми повідомляли, що Україна продовжує отримувати від міжнародних партнерів серйозну фінансову допомогу. За місяць війни в країну вдалося залучити близько 4 млрд доларів.