RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Виплата пенсій під час війни: якою буде індексація та мінімальна сума

З 1 березня пенсії в Україні перерахують шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, який враховується при нарахуванні виплат, з використанням коефіцієнта 1,14. Крім того, встановлено розмір мінімальної пенсії.

Про це йдеться у постанові №118 від 16 лютого 2022 року, опублікованій на сайті Верховної Ради України.

У разі, якщо розмір індексації не досягає 100 грн, пенсіонеру встановлять щомісячну доплату у розмірі суми, якої бракує. Вона враховуватиметься при подальших перерахунках.

Пенсії за вислугу років та за інвалідністю військовослужбовцям, а також пенсії при втраті годувальника членам їхніх сімей перераховуватимуться з урахуванням зазначеного коефіцієнта в межах максимального розміру пенсії.

Також проіндексують пенсії по інвалідності, призначені через каліцтво чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Крім того, документ визначає мінімальний розмір пенсії. Так, якщо розмір пенсії за віком та пенсії для осіб з інвалідністю І групи менший за 2300 грн, пенсіонери отримають доплату у розмірі суми, якої бракує. Вона враховуватиметься при подальших перерахунках.

Нагадаємо, в Україні під час війни деякі пенсіонери залишилися без пенсій. У "Ощадбанку" пояснили, що йдеться про технічні причини.