RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Білорусь взяла курс на дефолт: коли її економіка вилетить у трубу

У Білорусі слідом за Росією взяли курс на суверенний дефолт - влада країни прийняла постанову про розрахунок по зовнішніх державних позиках, залучених від МБРР, ЄБРР, СІБ (Північний інвестиційний банк) у білоруських рублях за офіційним курсом Нацбанку на дату платежу.

Про це на своїй сторінці в Telegram повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Фінансові органи Білорусі назвали це "вимушеним заходом, який був викликаний санкціями з боку Заходу проти країни". Водночас зміна валюти платежу на білоруський рубль трактуватиметься як дефолт, незалежно від того, чи є цей кредитор офіційним чи приватним, зазначив Гетьманцев.

"Справи в РБ дійсно йдуть погано. За оцінками S&P, у базовому сценарії в 2022 р. експортно-орієнтована економіка РБ впаде на 15%, в 2023 р. - ще на 5%, а країна оголосить дефолт протягом 12 місяців. Половина зовнішнього товарообігу РБ зав'язана на російську економіку, що занурюється в кризу, а ще 30% на ЄС і Україну, експорт в які (ПММ, калійні добрива, молочка, продукція машинобудування, деревина), обрушиться. Привабливість РБ як країни транзитера для Китаю в рамках Шовкового шляху різко знизилася через санкції та загрози повної заборони на вантажні перевезення з ЄС", - пише парламентарій.

Він додав, що у березні поточного року золотовалютні резерви білоруського Нацбанку скоротилися одразу на 8,4% (на 693 млн. доларів), а до цього у лютому ще на 3% (на 259 млн. доларів). Останні два місяці вони знизилися на 11,2%.

"З такими темпами скорочення резервів країна просто "вилетить у трубу" протягом року, отримавши дірку в платіжному балансі, обвальну девальвацію та дефолт, навіть без заморозки активів центрального банку", - заявив Гетьманцев.

Нагадаємо, міністерство фінансів країни-агресора (Росії) вперше оголосило про виплату зобов'язань за суверенними єврооблігаціями перед іноземними кредиторами в рублях.