RU  UA

Економіст про ситуацію з дизпаливом в Україні: абсолютна катастрофа

Через розв'язану Росією війну в Україні різко зросли ціни на продукти. Багато в чому це стало наслідком зростання цін на пальне та транспортної складової.

Про це в ефірі "Апостроф TV" розповів економіст Григорій Кукуруза.

За його словами, детальної статистики щодо регіонів поки нема, але за особистими спостереженнями видно, що ціни зросли однаково по всіх областях – як на Західній Україні, так і в інших регіонах.

"Та, в принципі, і в Києві та Дніпрі, які не постраждали такою мірою як Харків, Херсон чи Миколаїв, ціни зросли. У березні 2022 року інфляція досягла приблизно 13,5% порівняно з березнем минулого року. Там було прискорення десь на 3% , – каже експерт.

"Цілком очевидно, що йде війна. Дизель ще до війни коштував приблизно 30-35 грн за літр. Це вважалося дуже високо, обговорювалися різні варіанти зниження акцизного навантаження на тонну палива, щоб якось знижувати ціни. Буквально 23 лютого вносився відповідний законопроект, і це для всіх здавалося ключовою невідкладною проблемою. З 24 лютого багато що змінилося. Зараз ми бачимо, що є високий дефіцит палива по всіх сегментах. По дизелю там абсолютна катастрофа, ціна вже на оптовому ринку 43-45 грн за літр", - резюмував економіст .

Більше дивіться на сайті "Апостроф" в інтерв'ю: Фінансова ситуація в Україні поки що стабільна, дуже важливий наступний крок - економіст