RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Україну розділять на три зони: для чого робиться

В умовах війни Україну планують поділити на три соціально-економічні зони: глибокий тил, прифронтові зони та зони бойових дій та тимчасово окуповані території.

Навіщо це робиться, розбирався “Апостроф”

Для того, щоб системно реагувати на різні соціально-економічні обставини в регіонах, уряд спільно з депутатським корпусом розробляє законодавчі ініціативи про економічне зонування України.

"Зараз ми бачимо, що у нас формується три види територій: глибокий тил, прифронтові зони та зони бойових дій та тимчасово окуповані території. Треба думати про таке зонування, про різні економічні моделі, можливо, різне оподаткування, різні стимули", – повідомив перший віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко.

За його словами, одним із головних завдань є створення у тилових регіонах сприятливих умов для інвестицій та зростання виробництва, що має компенсувати занепад економічної активності у східних та південних областях.

Експерти концептуально погоджуються з ідеєю диверсифікувати роботу з регіонами.

"Необхідність індивідуальних підходів до різних регіонів стала очевидною ще під час епідемії ковіда, коли уряд вводив локдауни по всій території країни, попри місцеві обставини та епідеміологічну ситуацію, – каже директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський. – Війна поставила перед економікою України значно складніші виклики. І, звичайно, сьогодні не можна з одними вимогами підходити до різних регіонів".

Більшість підприємців як на сході, так і на заході країни, звичайно, хотіли б побачити у майбутньому законі податкові пільги для свого регіону. Проте, на думку координатора експертних груп Економічної експертної платформи Олега Гетьмана, такий шлях навряд чи є доцільним.

"Світова практика, звичайно, знає випадки, коли в різних регіонах країни існують різні податкові режими, – каже експерт. Проте для України це навряд чи є перспективним рішенням. Податкова система має бути однаковою для всіх регіонів і сьогодні, за умов війни, – це дозволить підприємствам розвивати свою діяльність у нинішніх непростих умовах".

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: За принципом війни: територію України поділять на особливі зони