RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Виплата пенсій по-новому: що треба знати про покупку страхового стажу

В Україні змінився порядок розрахунку доплат за неповний страховий стаж.

Як тепер розрахувати потрібну суму, розповіли на соціальній інформаційній платформі social.com.ua.

Стаж зараховується лише за період, коли людина сплатила страхові внески. У разі, якщо сума страхових внесків за місяць менша від мінімального страхового внеску, то до страхового стажу зараховується пропорційно зменшений період.

У такій ситуації зробити доплату до мінімального страхового внеску з 1 січня 2004 року можуть люди з неповним страховим стажем, наприклад, які працювали неповний робочий день, прийняті на роботу не з першого дня календарного місяця або звільнені не останнім днем тощо.

Відповідно до Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства” (№ 2040), ухваленого у лютому поточного року, змінився порядок розрахунку цієї доплати.

Починаючи з 30 квітня 2022 року при здійсненні доплати до мінімального страхового внеску за попередні роки вона розраховується на основі мінімальної заробітної плати на дату здійснення доплати, а не на дату, коли людина не доплатила повного страхового внеску, як було раніше.

Наприклад, якщо людині потрібно зробити доплату за січень 2010 року, коли мінімалка становила 869 грн, а їй нарахували зарплату 700 грн та сплатили, з неї 246,4 грн (700 х 33,2 % + 700 х 2 % = 244 грн), мінімальний страховий внесок обчислюватиметься виходячи із мінімальної зарплати у травні 2022 року 6500 грн. Таким чином, мінімальний страховий внесок зараз становить 1 430 грн, а сума необхідної доплати розраховується так: 1430 грн - 246,4 грн = 1183,6 грн.

Також слід зазначити, що людина, яка здійснила доплату, самостійно формує та подає до органів Пенсійного фонду відомості про суми доплат, де вказує місяць та рік, за який робить нарахування, суму, з якої сплачено внесок та суму доплати.

Щоб дізнатися, чи є у вас неповні місяці стажу, за які можна здійснити доплату, можна замовити довідку ОК-5 в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ або з'ясувати це в найближчому сервісному центрі ПФУ.

Раніше ми писали, що в Україні можна достроково вийти на пенсію, якщо буде дотримано кілька важливих умов.