RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Нововведення місяця: що змінилося для українців з 1 червня

З першого червня на українців чекає низка змін, що стосуються різних сфер нашої країни - соцвиплат, тарифів на комуналку, матеріальної допомоги та інших.

"Апостроф" розповідає, що саме зміниться для звичайних громадян у перший місяць літа.

Комунальні тарифи

Від 1 червня 2022 року ціни на газ в Україні буде підвищено. Проте це підвищення не позначиться на тарифах звичайного населення, воно стосується підприємств теплової комунальної енергетики і відбувається у межах трирічних договорів. Ціна виросте в понад 3 рази - 29,392 тис. грн/тис. куб. м (з ПДВ).

Згідно з документом буде встановлено такі ціни:

  • від 1 червня 2022 року до 31 травня 2023 року (з фіксованим обсягом) - 24 356,38 грн без ПДВ за 1 тис. куб. м, однак з урахуванням послуги на транспортування та коефіцієнта, який застосовують при замовленні потужності на добу вперед, вартість складе 29 391,55 грн/тис. куб. м з ПДВ;
  • червень 2022 року (без фіксованого обсягу) - 24 434,67 грн без ПДВ за тис. куб. м, а з урахуванням послуги на транспортування та коефіцієнта, який застосовують при замовленні потужності на добу вперед, вона складе 29 485,5 грн/тис. куб. м з ПДВ;
  • від 1 червня 2022 року до 21 грудня 2022 року (з фіксованим обсягом) - 13 658,42 грн без ПДВ за тис. куб. м, а якщо враховувати послугу на транспортування та коефіцієнт, який застосовують при замовленні потужності на добу вперед, тоді вартість буде 16 554 грн/тис. куб. м з ПДВ.

Тарифи на електроенергію для населення залишаться незмінними, оскільки з початком війни було вирішено їх зафіксувати. Тобто вони залишаться такими: 1,44 грн/кВт-год. при розмірі споживання до 250 кВт-годин та 1,68 грн/кВт-годину - при розмірі споживання понад 250 кВт-годин.

Тарифи ж на воду будуть встановлюватися місцевими водоканалами та затверджуватися НКРЕКУ. Про якісь зміни в тарифах на водопостачання відомостей не було.

Умови банків

Більшість банків від 1 червня 2022 року скасовують кредитні канікули і повертають старі відсотки по кредитках.

В ПриватБанку вирішили повернути "Оплату частинами" та деякі інші програми, а також скасувати кредитні канікули. Тобто якщо клієнт "переступив" через пільговий період, щомісяця треба буде вносити обов'язковий платіж за кредитом. Однак тут вирішили стимулювати українців здійснювати платежі вчасно і запровадили нове правило: якщо сплачувати хоча б 5%заборгованності, пільгова ставка залишиться.

Окрім цього, пільгові умови обслуговування зі ставкою 1,7% на місяць діятимуть до кінця серпня, якщо клієнт вчасно вносить обов'язковий щомісячний платіж у розмірі 5% від суми заборгованості. Інакше відсотки нараховуватимуться за стандартними ставками 3,4% (для карток "Універсальна Gold") і 3,5% (для карток "Універсальна"). Особливі умови обслуговування після завершення кредитних канікул 1 червня 2022 року діятимуть також для військовослужбовців та осіб, які постраждали внаслідок воєнної агресії Росії.

В Monobank від 1 червня 2022 року можна буде збільшити кредитний ліміт. Однак, якщо клієнт захоче це зробити, доведеться погодитися на підвищення ставки від 1,6% до 3,1%.

В Ощадбанку також скасували кредитні канікули для фізичних осіб та бізнесу.

Зміни стосовно українських біженців в ЄС

Деякі країни ЄС із 1 червня скасували безкоштовний проїзд для українських біженців. Так, з початку літа в Польщі, Болгарії, Чехії, Швейцарії та Німеччині проїзд на безкоштовній основі буде скасований, хоча додатково встановлять знижені ціни. Наприклад, у Чехії проїзд будь-яким видом транспорту коштуватиме 7 євро.

В Польщі від 1 червня 2022 року українці зможуть безкоштовно їздити лише на деяких маршрутах. Зокрема, з польських міст Дорогуськ, Хелм, Грубешів, Люблін, Загуж, Перемишль, Ряшів, Ярослав.

В Німеччині придбати квиток на всі види громадського транспорту та в регіональних поїздах можна буде за 9 євро.

Пенсії

У Мінсоцполітики запевняють, що алгоритм нарахування пенсій у червні не зміниться. Наразі в Україні на 100% профінансовано субсидії, допомоги та пенсійні виплати. Тому, як розповідають у профільному міністерстві, проблем чи затримок із отриманням пенсій очікувати не варто. Окрім цього, у травні був затверждений законопроект, який передбачає зміни в отриманні пенсій. Однак влада не розкриває, з якого саме числа нововведення набудуть чинності

Допомога ветеранам

У першому місяці літа українці можуть розраховувати на отримання щорічних виплат, які передбачені постановою Кабміну.

Фінансову допомогу у червні отримають наступні категорії громадян:

  • українці, які мають статус ветерана війни, ув'язнені концтаборів та гетто – по 612 гривень.
  • інваліди війни 1 групи та люди з особливими заслугами перед Україною – до 4421 гривні.

Допомога соціально незахищеним категоріям населення

Як зазначають у Мінсоцполітики, наразі українська влада веде переговори з міжнародними партнерами, щоб під час повномасштабної війни з Росією грошові виплати мали змогу отримати багатодітні родини, сім’ї, де виховують дітей з інвалідністю, та пенсіонери з низькими доходами.

За кожну категорію відповідатиме певна міжнародна організація. Виплати у розмірі від 2200 до 2500 гривень зможуть отримати більше 2 млн українців, які постраждали внаслідок бойових дій.

Виплати ВПО

Допомога для внутрішньо переміщених осіб буде виплачуватися усім, хто подав на неї заявку, у розмірі від 2 до 3 тисяч гривень на людину щомісячно. У травні відновили можливість оформляти онлайн цей тип допомоги для людей, які евакуювались із тимчасово окупованих територій України або із зони активних бойових дій.

Виплати для військових

У червні Міноборони України планує виплатити українським військовослужбовцям близько 64,5 млрд грн - ця сума майже дорівнює виплатам за весь минулий рік. Виплати зможуть отримати:

  • військовослужбовці Збройних Сил України (у тому числі і ТрО), СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Нацгвардії України, Державної прикордонної служби України, управління держохорони, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту (військові прокурори Офісу Генерального прокурора, рядовий та начальницький склад Державної служби з надзвичайних ситуацій),
  • співробітники Служби судової охорони,
  • початковий склад управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро,
  • працівники поліції.

Раніше ми писали, що буде з курсом долара у червні.