RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Курс долара вдасться "утримати" влітку: названо головну умову

На валютному ринку в Україні, як і раніше, спостерігається нестабільна ситуація. Експерти розповіли, що буде з курсом до кінця цього літа.

Про це повідомляє КП в Україні.

Аналітик Олександр Болтян вважає, що динаміка курсу продажу долара залежатиме від стану економіки загалом.

"На межі дефолту у світі перебувають близько 70 країн, і Україна в тому числі, - каже Болтян. - Якщо емісія грошей у період війни не покриє потреби держави або будуть перебої із зовнішнім кредитуванням, країна наблизиться до дефолту. Крім того, не виключено, що наприкінці літа Нацбанк може скасувати жорсткий курс долара, зафіксований ним на початку війни. Це цілком очікувано призведе до девальвації", - розповів він.

Крім того, експерт нагадує про сезонний фактор. Зазвичай ближче до осені – а це і підготовка до школи, та відновлення ділової активності в країні після сезону відпусток – курс гривні мав тенденцію до зниження. Зараз, у період війни, сезонний чинник стає менш значущим, тоді як проблеми економіки – більш значущі. Тому, резюмував Болтян, об'єктивно варто чекати, що вже у серпні курс продажу долара наблизиться до рівня 40 гривень за долар.

Аналітик Данило Монін зізнається, що йому хотілося б однозначно сказати, що курс залишатиметься на рівні 35-36 грн все літо. Але для цього необхідно, щоб фінансова допомога від Заходу на рівні 2-3 млрд. доларів на місяць приходила регулярно. Затримки фінансової допомоги тиснуть на курс у бік ослаблення гривні.

На думку керівника відділу аналітики ГК Forex club Андрія Шевчишина, багато залежатиме від ситуації на фронті та зовнішньої допомоги. Підвищення ставки НБУ до 25% лише трохи знизило тиск на гривню, але поки що валюта залишається ключовою альтернативою для заощаджень, оскільки ставки з ОВДП та військові облігації зберігають низьку прибутковість, а банки лише незначно підвищили прибутковість депозитів.

Водночас економіст Владислав Банков каже, що сьогодні прогнози робити складно через те, що дії чиновників, що слабко прогнозуються. Наприклад, зростання облікової ставки вказує на намір утримувати курс, а наявність кількох курсів для розрахунків свідчить про протилежне.

Нагадаємо, раніше аналітик розповів, коли долар максимально "погладшає" .