RU  UA

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Є три виходи із ситуації: як забезпечити українців гідними пенсіями під час війни

Забезпечити українців пенсіями "розумного рівня" у період війни та падіння економіки можна, скоротивши витрати бюджету, домовившись про цільову допомогу інших держав та обмеживши максимальні пенсійні виплати.

Такою думкою поділився з “Апострофом” ексзаступник голови Пенсійного фонду Віктор Колбун.

"По-перше, бюджетні витрати варто було б переглянути та затягнути пояси там, де це можливо. Так, військовим потрібно платити високу зарплату, особливо за участь у бойових діях. Але я не впевнений, що витрати на державний апарат не можна скоротити. Одна річ, якщо якийсь спеціаліст у районі чи на міському рівні отримує 15 тисяч гривень, та інша справа, якщо в центральному апараті по 50 по 100 тисяч гривень зарплати. Принаймні преміальну частину в умовах воєнного стану можна скоротити", – зазначив Колбун.

Другим варіантом була б домовленість про програму окремої допомоги з країнами великої сімки, великої двадцятки або ЄС, гроші за якою конкретно йшли б на допомогу незахищеним верствам населення.

“Адже є країни, які не поспішають надавати активну військову допомогу Україні, то чому б їм активніше не допомагати у гуманітарних та соціальних питаннях? Можна навіть допомагати не живими грошима, а, наприклад, забезпечити пенсіонерів безкоштовними ліками. Це вже буде суттєва допомога, тому що люди старшого віку багато грошей витрачають на ліки”, – сказав ексчиновник.

За його словами, можна навіть провести градацію за місцем проживання пенсіонерів: у містах надати допомогу більше, бо люди все повністю купують, а в селах виплати можуть бути трохи меншими, бо сільські мешканці мають власні городи.

“По-третє, в умовах тяжкої економічної кризи уряд може запровадити обмеження щодо максимальної пенсії, наприклад, у 5-7 прожиткових мінімумів, і при цьому підняти мінімалку для пенсіонерів. Звичайно ж, за умови перегляду обмежень після відновлення економіки”, – додав Колбун.

А вже після закінчення війни, за словами експерта, коштом державного бюджету можна було б запровадити базову соціальну виплату, спрямовану на боротьбу із бідністю.

"Це практикується в розвинених країнах. Наприклад, у Канаді, Австралії. Наприклад, половину прожиткового мінімуму платить держава, плюс пенсія людини, і вже якось можна прожити. Але знову ж таки, це можна робити лише в умовах відновленої економіки", – резюмував колишній заступник глави ПФ.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Життя на 2 долари на день: як врятувати пенсіонерів