RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Фінанси дадуть авансом: скільки мають сплатити обмінники до бюджету

Верховній Раді пропонують підвищити мінімальний розмір податку на прибуток для обмінників.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Автором законопроекту є нардеп від фракції "Слуга народу", голова профільного комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Зокрема, парламентар пропонує прийняти свою ініціативу, яка передбачає встановлення мінімального розміру річного податку на прибуток для обмінних пунктів небанківських фінансових установ на рівні 36 мінімальних зарплат. На сьогодні – це 234 тисячі гривень.

Свою ідею Гетьманців аргументує тим, що останнім часом українці частіше користувалися валютними операціями в обмінниках.

У 2018 році загальний обсяг таких операцій склав $5,8 млрд, а в 2019 році ця сума склала $19,9 млрд доларів, що виявилося майже вдвічі більшим від загального обсягу валютообмінних операцій, проведених через банківську систему України. Більше того, як стверджує Гетьманцев, під час війни обмінники займаються спекуляціями, роблячи свій бізнес надприбутковим.

"За даними НБУ, небанківські обмінні пункти за весь 2021 рік сплатили до держбюджету 7 мільйонів гривень податку на прибуток, тоді як загальний розмір проданої в них валюти становив понад 384 мільярди гривень. У середньому кожен обмінний пункт платив у 2021 році 145 гривень податку на прибуток на місяць. Не набагато більше платять вони і сьогодні. За результатами першого півріччя 2022 року, середній розмір податку на прибуток становить 165 гривень на місяць", - йдеться у матеріалі "Апострофа".

Подібні цифри, за словами Гетьманцева, спонукали його розробити подібний законопроект для приватних обмінників із підвищенням оподаткування валютообмінних операцій майже у 120 разів – із 165 гривень до 19,5 тис. гривень (місячний податок).

Також читайте матеріал "Апострофа": Общипати гусака: українські обмінники обкладуть податком за передоплатою