RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Контроль посилять: в Україні знову можуть зрости ціни на алкоголь та цигарки

В Україні оприлюднили законопроєкт про зростання акцизних ставок на алкоголь і цигарки, який наблизить українське законодавство до європейського для виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це йдеться у прийнятих Верховною Радою законопроєктів №8286 і №8287.

Що передбачено законопроєктами

Читайте також: Як у 2023 році ввезти в Україну та розмитнити "євробляху": всі подробиці

У документах передбачено введення електронної акцизної марки на алкогольні та тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних цигарках, що дозволить вивести контроль за обігом підакцизних товарів.

Електронна марка акцизного податку - це унікальний графічний елемент, тобто штрих-код швидкого реагування - QR-код, що підтверджуватиме сплату акцизного податку, легальність виробництва, ввезення, зберігання, транспортування та реалізації алкоголю й цигарок.

Таким чином, будуть створені умови для ідентифікації продукції і її відстеження (переміщення від виробника/імпортера до кінцевого продавця у роздрібній мережі, включно з перевізниками).

Коли законопроєкти набудуть чинності

Якщо законопроєкти, внесені до Верховної Ради Мінфіном 30 грудня 2022 року, ухвалять, то вони наберуть чинності з 1 липня 2023, але деякі їхні пункти - лише з 1 січня 2024 року.

Як зросте акциз на алкоголь

Акцизна ставка зросте на алкогольні напої, які міцніші за 1,25%, але не вищі 22%, серед них ігристі й газовані вина, напої із додаванням етилового спирту. Зараз акциз складає 8,42 гривні, а може зрости до 12,23 гривні за 1 літр.

Як відомо, у бюджеті на 2023 рік передбачено акциз на алкоголь на рівні 20% — 133,31 гривні за літр 100% спирту тисячі літрів, акциз на пиво – 59,82 гривні за літр 100% спирту.

Що відомо про акцизну ставку на цигарки

Зараз податок на тютюн становить 20% – 2 097,12 гривні тисячу штук. Надалі середню роздрібну ціну продажу цигарок розрахують із суми загальної вартості всіх цигарок з урахуванням усіх податків, які реалізували виробниками на митній території України та ввезли імпортери на митну територію України.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні скасують низку податків.