RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Як у 2023 році ввезти в Україну та розмитнити "євробляху": всі подробиці

Щоб не отримати штраф або не лишитися прав, варто перед ввезенням авто з Європи ретельно все перевірити, заздалегідь розрахувати податки, подати попередню митну декларацію до митного органу та поставити машину на облік.

Про це повідомляє "РБК- Україна".

Читайте також: Епоха "євроблях" закінчилася: українці почали відмовлятися від авто з Європи

Що треба перевірити в авто перед ввезенням у країну

Необхідно перевірити відповідність екостандарту, який регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах.

Відповідно Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів" розмитнюють та реєструють авто, якщо воно:

  • не нижче рівня "ЄВРО-5" – з 1 січня 2016 року, за винятком ТЗ, вироблених в Україні або ввезених на митну територію країни до 31 грудня 2015 року включно;
  • не нижче рівня "ЄВРО-6" – з 1 січня 2025 року, за винятком ТЗ, вироблених в Україні або ввезених на митну територію країни до 31 грудня 2024 року включно.

Попередня декларація

Попередня митна декларація оформлюється митним органом за місцем постійного або тимчасового проживання власника "євробляхи". Її можна використовувати для ввезення в Україну ТЗ протягом трьох місяців з дати присвоєння реєстраційного номеру.

Для оформлення декларації необхідно подати заяву довільної форми і повну інформацію про авто:

  • тип автомобіля;
  • модель та марку;
  • колір, рік виготовлення та введення в експлуатацію;
  • ідентифікаційний номер;
  • номери кузова, шасі (рами), двигуна;
  • об'єм двигуна (куб.см).

Можна також самостійно оформити декларацію або звернутись до митного брокера.

Розрахунок вартості розмитнення авто

Розрахунок митних платежів на основі даних про вартість авто та його параметрів включає акцизний податок, мито та ПДВ. Розмір акцизного податку залежить від типу двигуна та року випуску. Ставка ввізного мита на легкові авто - 10% бази оподаткування (митної вартості), а для електрокарів - 0%. Податок на додану вартість власник сплачує за ставкою 20 % від бази оподаткування (вартості ТЗ).

Ввозити товар в Україну за попередньою митною декларацією можна протягом 30 днів з дати її оформлення митним органом.

Як ввезти авто через держкордон України

За Правилами митного контролю та митного оформлення ТЗ, які переміщуються через митний кордон України, українець має надати низку документів:

  • що підтверджують право власності на авто або користування ним (у тому числі з правом розпорядження);
  • реєстраційних (технічних) документів на авто (якщо він перебував на обліку в реєстраційному органі іноземної держави або України) з відмітками про зняття ТЗ з обліку у разі, якщо ці документи видає реєстраційний орган;
  • що підтверджують право на надання пільг в оподаткуванні, а у разі митного оформлення ТЗ з наданням пільг в оподаткуванні;
  • паспортних документів та інших документів, визначених українським законодавством та міжнародними договорами України, що дають право на перетин держкордону, та/або паспорта громадянина (посвідчення особи з відміткою про місце проживання);
  • посвідки чи іншого документа про постійне (тимчасове) проживання в Україні або за кордоном тощо.

Співробітник митниці також може вимагати митні документи країни придбання ТЗ, сервісну книжку, експертний висновок, фотографії або технічну документацію, якщо треба визначити рік виготовлення авто, класифікації згідно з УКТ ЗЕД, митної вартості або порушення справи про порушення митних правил.

Також митний орган здійснює запит до ЄАІС Держмитслужби, проводить митний огляд, документальну перевірку факту зняття з обліку ТЗ у вповноважених реєстраційних органах за кордоном, а потім вирішує можливість здійснення митних процедур у пункті пропуску та направлення машини в митний орган за місцем постійного/тимчасового проживання автовласника.

Далі там вносять до попередньої декларації для громадян електронної копії відмітки про проведення митних процедур у пункті пропуску та направлення ТЗ у митний орган за місцем постійного/тимчасового проживання автовласника, роздруковує два примірники декларації та оформлює.

Автовласник чи уповноважена особа з оригіналами технічних та інших документів передають другий примірник документу контролю за доставкою авто до митного органу призначення і передають завірену митним органом копію Акта митного огляду.

Варто зазначити, що у будь-якому митному органі на всій митній території України можна зробити митне оформлення товарів, ввезених на митну територію України особами, за товарними позиціями 8701-8707, 8711, 8716 згідно з УКТ ЗЕД, що підлягають держреєстрації.

Сертифікат відповідності

Сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності ТЗ вимогам технічних регламентів вказує, якому саме рівню еконорм відповідає за конструкцією транспортний засіб ("ЄВРО-2" – "ЄВРО-6" тощо). Позначення рівня еконорм обов'язково вносять до свідоцтва про реєстрацію авто.

Його треба отримати у будь-якій сертифікаційній лабораторії перед подачею документів на оформлення розмитнення ТЗ, якщо у свідоцтві про реєстрацію авто або техпаспорті не зазначено еко стандарт, якому він відповідає.

Розмитнення

Коли авто пройшло кордон, треба його перевезти до митниці для оформлення протягом 10 днів із заявою довільної форми про проведення митного оформлення ТЗ для вільного обігу на митній території України.

Для митного оформлення потрібні:

  • рахунок-фактура або інший документ, який підтверджує вартість ТЗ;
  • документ, який підтверджує право власності на авто (договір купівлі-продажу, дарування);
  • реєстраційний документ на машину (техпаспорт);
  • документ, який підтверджує факт зняття авто з обліку в країні реєстрації;
  • документ, який підтверджує екологічний стандарт ТЗ (митне оформлення нових авто можливе за умови відповідності екологічним нормам не нижче рівня “ЄВРО-5” та для тих, що були у використанні не нижче “ЄВРО-2”).

При оформленні здійснюється митний огляд авто, перевіряється та встановлюється відповідність ідентифікаційного номера, номерів кузова, шасі (рами), двигуна, року виготовлення, кольору та дати введення в експлуатацію машини даним, що є у поданих документах, як і в копії Акта митного огляду, оформленого митним органом відправлення.

Після того, як подали документи та заповнили додаткову декларацію видається посвідчення. Тоді авто можна ставити на облік до МВС України.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні скасували безкоштовне розмитнення автомобілів з Європи. Тепер повертаються акциз, ПДВ та мито, за що власникам авто доведеться платити чималу суму: від 1,2 тисяч євро і більше.