RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Золотими" будуть не лише яйця: чого чекати українцям із новою хвилею подорожчання продуктів

Український уряд практично благословив подорожчання продуктів заявами про масовий перехід ритейлу на використання генераторів й роздрібна торговельна мережа почала оновлювати цінники.

Про це для "ДТ" пише експерт у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "Агро Перспектива" Лариса Гук.

Хоча чиновники заявляли, що продукти можуть здорожчати на 5-7%, але на думку учасників ринку і профільних оглядачів, насправді ціни підіймуться від 30 до 40%.

Читайте також: Подорожчали не лише яйця: на які продукти зросли ціни в лютому

Ше нещодавно ріпчаста цибуля була по 29 грн/кг, але її ціна поступово зростає. Причин цьому декілька, - зазначає експерт.

Передусім, сезонний фактор, адже у другій половині зими традиційно золота пора для власників овочів. Також виникли проблеми в енергетиці на тлі війни й логістику, адже з 1 січня на імпорт цибулі діє ввізне мито в розмірі 10%.

Тому 35–36 грн за кілограм цибулі — не остання ціна. Нині її везуть з Польщі за 21000 грн/тонна. Очікуються поставки з Єгипту, Нідерландів, Молдови.

Морква теж починає дорожчати. З 23 грн/кг вона за кілька днів підскочила до 26,9 грн/кг. Але спокій наразі демонструють капуста та картопля.

Так чи інакше, весна буде непередбачуваною, адже зелені мало й вона страшенно дорога й вибір грибів теж мінімальний.

На це впливають проблеми власного виробництва через війну, дорогий імпорт, блекаути з проблемами зберігання й сезонний фактор. "Обізнані люди натякають, що локальні фермери тримають якісні цибулю — капусту — моркву — буряки у сховищах. В очікуванні ще більшого зростання цін", - ділиться інформацією Лариса Гук.

Дешевшати протягом першого півріччя 2023-го яйця не будуть й ціни залишатимуться високими. Через сезон низької продуктивності несучості курей та підвищений попит на Великодні свята ціна на яйця триматиметься на рівні 75 грн/десяток.

Курятина також почала демонструвати прояви до здорожчання. Приміром, філе набуло у ціні 10 грн за кілограм та реалізується по 139–145 грн.

Фахівець звернула увагу ще на один цікавий момент. коли магазини почали проводити акційні розпродажі. Такий собі маркетинговий хід, аби не лякати покупців цифрами. Але якщо звертати увагу на основну ціну, а не на акційну, то курка потроху зростатиме, допоки не збунтуються покупці, або Європа вирішить закрити необмежений доступ українським продуктам на свої ринки.

Кілька країн Європи вже звернулися до Єврокомісії, аби захистити ринки від українського продовольства, які було відкрито у червні 2022 року для допомоги українського бізнесу, який постраждав унаслідок російської агресії.

Оскільки немає експорту через африканську чуму свиней, свинина тримається. Більш того, в сегменті свинини досить активним є імпорт. Тільки сала торік на внутрішній ринок завезли 31 тис. тонн. Наразі середня ціна по країні — 170–175 грн/кг.

Житній і пшенично-житній хліб подорожчали в Україні минулого року на 27,9%. Пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку здорожчав на 23,8%. Хліб пшеничний із борошна першого ґатунку — на 26,4%.

Найшвидше, протягом першого півріччя 2023-го серед масових сортів хліба найпомітнішим знову буде підвищення цін на житній, бо врожай зібрали невеликий.

Пшеничний хліб теж дорожчатиме, оскільки озимої пшениці маємо лише 3,8 млн га.

Цьогоріч при урожайності 40 ц з гектара Україна теоретично матиме більш ніж достатньо сировини для задоволення потреб внутрішнього ринку, але світ також чекає на українську пшеницю. Тому, де буде кращою ціна, туди врожай і попливе, а українці задовольнятимуться тим, що залишиться, вважає експерт.

Торговельні мережі вже підняли ціни на продукцію власних пекарень на 2–9 грн залежно від виробу. Зокрема, гречаний багет, який в грудні продавали по 25 грн, а в січні — коштував 33 грн, що насправді нелогічно, адже гречки зібрали достатньо, аж 158 тис. тонн.

У грудні мережі показово знизили ціни на гречану крупу власних торгових марок іноді до 60 грн/кг. Однак зараз ця крупа деінде з’явилася за ціною 99,90 грн/кг й в окремих торговельних мережах гречану крупу вже треба шукати.

Переважно на поличках магазинів лежить рис і макаронні вироби, які теж зростають у ціні. Що бюджетний варіант, що преміальний. Приміром, рис "басматі" досяг 179 грн за кілограм.

Ціни на соняшникову олію та цукор протягом 2022 року дивували найменше, але найближчим часом, як мінімум, на 5–7% вони обов'язково підіймуться.

Нагадаємо, що у січні частина "стратегічних" продуктів навіть почала дешевшати.