RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Україні повернуть довоєнні штрафи та перевірки: в Раді назвали дату

У Податковому комітеті Верховної Ради озвучили дату, коли планують повернути штрафи та перевірки бізнесу, скасовані на початку війни.

Про це повідомив голова профільного парламентського комітету Данило Гетманцев під час телемарафону.

Читайте також: Платити податки Україні треба: як біженцям подати декларацію про доходи

За його словами, старі правила Податкової системи мають запрацювати з 1 липня 2023 року. Необхідність такого непопулярного кроку під час війни він пояснив нестачею у державному бюджеті доходів від податкових надходжень.

Так, середня сума податків, зібраних за місяць, зараз становить 80 млрд гривень, тоді як до війни сягала 130 млрд гривень. Нестачу доводиться збирати за рахунок запозичень та облігацій.

"Наші партнери не дають грошей на безпеку та оборону, це ті гроші, які ми повинні збирати всередині країни", - зауважив Гетманцев.

Планують з липня скасувати 2% податок з обороту, запроваджений навесні 2022 року. Хоч він став альтернативою старій системі оподаткування, однак зараз вже неактуальний.

"Ми вважаємо, що він відіграв свою роль, і погоджуємося з МВФ, що його наразі треба скасовувати з 1 липня", - пояснив посадовець.

Також йдеться про поновлення документальних перевірок на територіях, де немає бойових дій, та повернення штрафів за порушення податкових обов'язків.

"Власне цим і приводиться система податкова до того стану, тих правил, які існували в мирний час до початку активної фази війни", - повідомив голова комітету.

Раніше ми розповідали, кому в Україні треба подавати декларацію про доходи.

  • Вас може зацікавити:

З неофіційно працюючих українців братимуть податок: що треба знати

"Зашитий" податок у вартість: чи відлякає українців запровадження акцизного збору на солодку воду

Податок на квартиру по-новому: кому і скільки доведеться платити у 2023 році