RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Активи російських олігархів в Україні конфіскували: Фонд держмайна розкрив деталі

В Україні конфісковано майно, яке належало низці російських олігархів у рамках накладених на них санкцій.

Про це йдеться в офіційній відповіді Фонду держмайна України (ФДМ) на запит "Апострофа".

"Станом на сьогодні, Фонд визначено уповноваженим органом управління активами (корпоративними правами), стягнутими в дохід держави", - йдеться у повідомленні ФДМ.

Зокрема, у власність держави перейшли активи, які контролював мільярдер, колишній топменеджер державної компанії "Ростех" Михайло Шелков. Йдеться про ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат" у Дніпропетровській області (титанові руди) та агрохолдинг ТОВ "Інвестагро".

У Шелкова також були конфісковані інші об'єкти власності, зокрема квартира в Одесі (площа понад 175 квадратних метрів).

Читайте також: В Росії є охочі профінансувати зміну режиму Путіна: експерт про злиту розмову російських мільярдерів

Також вилучено власність в Україні олігарха, акціонера АФК "Система" Володимира Євтушенкова. Йдеться про 15 об'єктів нерухомості у Запоріжжі, більшість яких зареєстровано за адресою Дніпропетровське шосе, 11.

Під контроль Фонду держмайна також перейшли корпоративні права ТОВ "СТАВ-2003", що знаходиться на території тимчасово окупованого Криму. Його акціонером був колишній ректор Білгородського державного національного дослідницького університету Олег Полухін.

Санкції, пов'язані з конфіскацією майна, також торкнулися колишнього українського президента Віктора Януковича, який під час Революції гідності, у лютому 2014 року, втік до Росії. У нього вилучили на користь держави ТОВ "Танталіт", ТОВ "Дом Лесника", готельно-ресторанний комплекс "Акація" під Києвом, кілька об'єктів нерухомості у Вишгородському районі Київської області та квартиру на Оболонській набережній у Києві.

Конфісковані активи росіян та президента-втікача можуть бути виставлені на продаж або передані в оренду, проте ФДМ не повідомив про плани приватизації цих об'єктів.

Раніше ми писали, що Генеральний прокурор США Меррік Гарленд дав дозвіл на першу передачу Україні конфіскованих російських активів.

  • Вас може зацікавити:

У США ухвалили рішення щодо російських активів: коли Україна отримає кошти

Давно вже час: в Україні конфіскували капітал друга Путіна

Україна заарештувала 2 млрд гривень активів олігарха з РФ: що відомо