RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Буде втрачено багато урожаїв: міністр оцінив збитки від теракту на Каховській ГЕС

Збитки від теракту на Каховській ГЕС, який влаштувала Росія, для аграрних господарств півдня України складуть мільярди доларів.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Читайте також: Мільйон гектарів в Україні неминуче пересохнуть - міністр Микола Сольський

Він зазначив, що на півдні нашої країни існує ціла мережа зрошувальних каналів, джерелом для яких є Каховське водосховище. Після підриву греблі Каховської ГЕС водосховище сильно обміліло.

"Зараз рівень води упав набагато нижче точки входу в ці канали, тож вони неминуче пересохнуть. І декілька сотень тисяч гектарів сільськогосподарських угідь залишаться без поливу, - розповів міністр. - Звичайно, це принесе величезні збитки, які обчислюються мільярдами доларів. Високі врожаї, які вирощувалися на зрошуваних землях, просто зникнуть".

За його словами, більшою мірою загроза існує для господарств, що знаходяться на лівому березі Дніпра, тобто на територіях, що знаходяться під тимчасовою окупацією.

"Причому втрачені будуть урожаї не тільки зі зрошуваних площ. Структура більшості господарств на Лівобережжі така, що вони мають у своєму складі як зрошувані, так і не зрошувані площі. Зрошувані приносять їм прогнозовані високі врожаї, а решта дозволяють отримувати додаткові доходи, розмір яких може бути різним, залежно від погодних умов, - сказав Микола Сольський.- Тепер же, якщо зрошення зникне, такі господарства, позбувшись надійного джерела доходу, не зможуть обробляти всі свої землі, незалежно від того, зрошувалися вони, чи ні. Тому насправді втрачено для землеробства набагато більше земель - біля мільйону гектарів".

Щоб вода знову з'явилася в зрошувальних каналах, необхідно відновити греблю Каховської ГЕС, щоб наповнилося водосховище, а це можливо тільки після того, як будуть звільнені окуповані території.

"Але швидко реалізувати цей проєкт не вдасться. Навіть за найбільш сприятливих обставин це займе декілька років", - резюмував глава Мінагрополітики.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що журналістам вдалося ідентифікувати російських військових та командирів, які контролювали Каховську ГЕС у ніч підриву.

Вас також може зацікавити:

Кістки мамонтів та грецькі амфори: на дні Каховського водосховища знаходять унікальні артефакти

ЗАЕС підірвуть? В ГУР оцінили можливість теракту на захопленій станції

В Україні оцінили збитки від підриву Каховської ГЕС: майже як бюджет Києва на рік