RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Росію підозрюють в ударі по газопроводу в ЄС: що відомо

За інцидентом у Фінляндії із пошкодженням газопроводу Balticconnector, що сполучає країну з Естонією, може стояти Росія.

Про це повідомляє фінська газета Iltalehti, посилаючись на джерела у політичному та військовому керівництві Фінляндії.

Читайте також: "Нравится не нравится", а НАТО наближається: як Альянс наступає на Росію

У зв'язку з цим розслідуванням події займаються фінські Сили оборони. Зокрема, на причетність Росії вказує присутність російських суден, яких раніше помічали біля фінського узбережжя. Припускають, що вони могли встановлювати їхнє місцеперебування. Також виявили пошкодження в телекомунікаційному кабелі між Фінляндією й Естонією.

З огляду на все, уряд Фінляндії увечері організує терміновий брифінг щодо інциденту, де будуть присутні прем’єр Петтері Орпо та глава Міноборони Антті Хяккянен.

8 жовтня тамтешній оператор газотранспортної системи Gasgrid Finland перекрив газопровід Balticconnector, щоб запобігти можливому витоку газу. Тоді оператор не назвав причин ймовірного витоку, заявивши, що проводить розслідування.

Пошкодження не порушило забезпечення країни газом, однак ремонтуватимуть його кілька місяців.

Як відомо, естонсько-фінський трубопровід Balticconnector відкрили наприкінці 2019-го. Його протяжність підводної частини від естонського портового міста Палдіскі до фінського Інкоо сягає 77 км, а наземної - 55 км в Естонії та 21 км у Фінляндії.

Balticconnector запустили, щоб транспортувати газ між Фінляндією, Естонією та Латвією без додаткових витрат та скоротити залежність від Газпрому.

Нагадаємо, раніше російський пропагандист Володимир Соловйов, у відповідь на атаку безпілотників на аеродром під Псковом, закликав "стерти з лиця Землі" країни Балтії, оскільки, на його думку, атака проводилася саме з того боку.

  • Вас також може зацікавити:

У санкціях є лазівки: як Росія використовує західні технології для створення крилатих ракет

"Стерти з лиця землі Прибалтику": пропагандист Соловйов влаштував істерику через "бавовну" в Росії

Бізнес на крові: низка компаній ЄС постачає в Росію товари для війни в Україні