RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

У санкціях є лазівки: як Росія використовує західні технології для створення крилатих ракет

На початку війни в Україні Сполучені Штати запровадили серйозні санкції проти Росії, спрямовані для підриву її військових можливостей та перекриття доступу до технологій, необхідних для створення складного озброєння. Однак, вона знайшла лазівки.

Про це повідомляє видання Businessinsider.

Читайте також: Співвідношення 1:3: чому Сили оборони програють росіянам у війні дронів

Як виявилось, через 17 місяців Росія обходить санкції Заходу, надалі імпортуючи американські технології через сусідні регіони, онлайн-магазини та мережу фальшивих компаній. Це дозволяє підтримувати постійні поставки ракет для руйнування міст та інфраструктури України.

Як приклад, днями українські чиновники повідомили, що російські крилаті ракети К-100, використані під час останніх атак, датовані 2023 роком і складаються з більш ніж 30 іноземних компонентів. Тобто це говорить про те, що санкції не працюють.

В Україні вже закликають посилити санкції, щоб Росія не могла отримувати критичні компоненти та виробляти ракети.

Як пише видання, санкції США передбачають заборону на продаж технологій, які РФ може використовувати для створення зброї. Її оборонна промисловість довгий час залежала від американської технології мікрочіпів для таких компонентів зброї, як навігаційні системи для ракет великої дальності, а також БПЛА і літаків.

Дослідник розвідки з відкритими джерелами Королівського інституту об’єднаних служб Великої Британії (RUSI) Гері Соммервілл написав нещодавню доповідь, у якій заявив, що 450 компонентів іноземного виробництва використовуються в найсучаснішій російській зброї. За його словами, росіяни адаптувалися до санкцій і створили успішну таємну систему закупівель, зосереджену в сусідніх державах, зокрема Казахстані.

"Незважаючи на початкові санкції та заходи експортного контролю, які були введені відразу після вторгнення в Україну, вони адаптувалися і покладаються на ці треті країни. Це проблема, з якою ми ніколи раніше не стикалися, принаймні в такому масштабі", - розповів він.

При цьому міністр нацекономіки Казахстану Алібек Куантиров у заяві для Insider заявив, що, хоча країна не приєдналася до західних санкцій проти РФ, вона прагне уповільнити потік санкційних товарів.

"Уряд Казахстану послідовно підтверджував свою відданість забезпеченню того, щоб територія Казахстану не використовувалася для обходу санкцій. Уряд запровадив суворі правила, включаючи суворий моніторинг санкційних товарів. Влада застосовує необхідні заходи контролю, щоб запобігти вторинним ризикам санкцій. Казахстан відкритий і прозорий у цих питаннях", - сказав він.

За даними американського аналітичного центру Silverado Policy Accelerator, імпорт чипів у Росію різко скоротився після початку війни, проте знову підвищився у міру диверсифікації поставок.

Опозиційна група Free Russia Foundation повідомляє, що імпорт напівпровідників до РФ зріс з 1,8 мільярда доларів у 2021 році до 2,5 мільярда доларів торік. Щоб отримати запчастини, Міноборони РФ створило мережу фіктивних фірм, часто зареєстрованих у таких країнах, як Казахстан і Вірменія.

Також компанії оптом отримують американські технології через сторонніх роздрібних продавців і транспортують їх назад в РФ.

Зокрема, Росія використовує онлайн-магазини для імпорту американських систем мікросхем, які використовують для керування ракетами. Багато частин класифікуються як "подвійне використання" - де предмет має як цивільне, так і військове застосування - і тому на них не поширюються санкції.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські військові знищують ворожу техніку за допомогою цивільних дронів і цей досвід уже починають переймати інші країни.

  • Вас також може зацікавити:

Україна отримає партію недорогих і потужних дронів-камікадзе Switchblade: в чому їх особливість

Настав час натиснути на газ: у США обговорюють передачу Україні "зброї перемоги"

Воєнна економіка на боці БПЛА: чому Росія випереджає Україну у "війні дронів"