RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Третя платіжка" за газ: звідки вона взялася і за що саме треба платити

Вже три роки українським споживачам "блакитного палива" регулярно приносять дві платіжки - за сам, власне, газ та доставку до будинку, але іноді приходить й третій "папірець".

Ресурс "ГазПравда" пояснює, що саме входить у третю платіжку за газ.

У третій "квитанції" нараховується плата за техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Воно здійснюється лише, коли мешканці самі укладають договори на огляд мереж.

Читайте: Тарифи на газ з 1 листопада: де і скільки зараз треба платити

Один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевірити наявності вільного доступу до них, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду та відновлюють його, якщо необхідно.

У багатоквартирних будинках до початку та після закінчення опалювального сезону здійснюється перевірка на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання. У приватних будинках така опція здійснюється раз на рік.

Один раз на 3 роки, в міжопалювальний період, у багатоповерхівках випробовують на щільність під певним тиском ділянки газопроводів. У приватних будинках та квартирах такі випробування здійснюються лише коли ппротяжність внутрішнього газопроводу становить більше 5 м.

Один раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії й мастила. Також не рідше одного разу на рік здійснюється ТО газового обладнання та перевірка наявності тяги в димових та вентиляційних каналах.

Варто зазначити, що тарифи на цю послугу не встановлені, але НКРЕКП щороку встановлює для операторів ГРМ граничні рівні вартості виконання видів робіт та послуг з ТО ВБСГ у багатоквартирних будинках.

Нагадаємо, раніше у Нафтогазі пояснили, чому в платіжках за газ приходять завищені суми.

  • Вас може зацікавити:

Українці помилково платять за газ на неправильний рахунок: як повернути гроші

Субсидії на оплату газу: сім категорій, які мають право на пільги

На газі можна зекономити: як українцям зменшити платіжки за комуналку