RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Виплата пенсій на окупованих територіях: Мінсоцполітики пояснило порядок, документ

Громадяни України, які проживають на окупованих територіях, мають право на виплати пенсій через поточні рахунки у банках, які можуть відкрити органи ПФУ без отримання від одержувачів заяв про це. Підтвердити те, що отримувач пенсії ще живий, можна декількома способами.

Про це йдеться у відповіді на запит "Апострофа" від першої заступниці глави Мінсоцполітики Дар'ї Марчак.

Читайте також: Як перевести пенсію з поштового відділення на банк онлайн: покрокова інструкція

Згідно постанови Кабміну від 26.02.2022 № 162 "Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану", українцям на окупованих територіях, які отримують пенсію через банк, фінансування виплат забезпечене у повному обсязі на їхні поточні рахунки.

Водночас в окупованих регіонах, де не може працювати "Укрпошта", Пенсійний фонд України відповідні суми пенсій перераховує на їхні поточні рахунки, які відкриваються в банку за зверненням органів ПФУ без отримання від одержувачів заяв про виплату пенсії з відкриттям рахунку в банку, відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженого постановою Кабміном від 30.08.1999 № 1596.

"У разі деокупації населених пунктів територіальних громад Запорізької, Донецької, Луганської, Миколаївської, Харківської або Херсонської областей (після повідомлення АТ "Укрпошта" про технічну можливість здійснювати виплату та доставку пенсій) Пенсійний фонд України без звернень одержувачів забезпечує відновлення виплати пенсій, яка була припинена в період з 01.08.2022 з причини неотримання призначеної пенсії особою протягом 6 місяців поспіль", - йдеться у відповідді Мінсополітики.

Також з метою забезпечення соціальної підтримки, зокрема виплати пенсій, саме тим особам, яким вони призначені, уряд розширив способи проходження фізичної ідентифікації через:

  • авторизацію в особистому електронному кабінеті на сайті електронних послуг ПФУ за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" ("Дія ID"), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;
  • відеоконференцзв’язок з працівниками органів ПФУ, під час якого треба показати документ, що посвідчує особу;
  • звернення до відповідної закордонної дипломатичної установи України за отриманням документу про посвідчення факту, що особа є живою. Цей документ з письмовою заявою про продовження виплати пенсії, написаної у довільній формі, треба надіслати поштою територіальному органу ПФУ за місцем перебування людини на обліку.

Крім того, у Мінсоцполітики уточнили, що можна подати заяву про продовження виплати пенсії зі сканованою копією документу про посвідчення факту, що особа є живою, яка відповідає оригіналу документу та придатна для сприйняття її змісту, через сайт електронних послуг Пенсійного фонду, використовуючи електронний цифровий підпис.

Нагадаємо, у листопаді на українців чекає кілька сюрпризів. Наприклад, в Україні зникнуть усі селища міського типу. Або ж тарифи на комунальні послуги не зростуть, але суми в платіжках при цьому все одно збільшаться. Про головні зміни з 1 листопада раніше розповідав "Апостроф".

  • Вас може зацікавити:

Діти захисників України мають право на пільги: як отримати

Виплати ВПО з 1 листопада будуть призначатись по-новому: що треба знати

Надбавки до пенсії: як отримати ще 800 гривень