RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Зміни з 1 січня: що треба знати переселенцям та іншим українцям

В Україні з 1 січня 2024 року планується підвищення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Також буде переглянуто механізм обліку ВПО та розміри їхньої соціальної допомоги.

Про це пише NV.

Читайте також: Чи буде перерахунок житлових субсидій у 2024 році: ексклюзивний документ

Кому з ВПО планують продовжити виплати у 2024 році

Кабінет міністрів України має намір продовжити виплати вразливим категоріям осіб з числа вимушених переселенців, з метою підтримати найбільш незахищені категорії ВПО, яким було призначено державну допомогу на проживання до 1 серпня 2023 року. Постановою КМУ від 11 липня 2023 року №709 передбачено припинення виплат частини ВПО з 1 лютого 2024 року. Щоб цього уникнути, пропонується автоматично продовжити виплати ВПО ще на 6 місяців:

- особам, які втратили працездатність, або пенсіонерам із низьким рівнем пенсії;

- особам з інвалідністю або особам, які доглядають дитину з інвалідністю;

- дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Також планується продовжити виплати певним особливо вразливим категоріям внутрішніх переселенців після подання нової заяви.

Раніше Мінсоцполітики розробило проект постанови про продовження виплати допомоги тим ВПО, які отримували її до 1 серпня 2023 року та період виплат для них завершується наприкінці січня 2024 року. Проект постанови пропонує продовжити виплати для наступних категорій внутрішньо переміщених осіб:

- ВПО пенсійного віку;

- ВПО, які не мають можливості працевлаштовуватися через об'єктивні обставини, одночасно поєднуючи це з наданням важливих соціальних послуг (передусім послуг з догляду за дітьми, таких як "муніципальна няня");

- безробітних ВПО, стимулюючи працездатних членів таких сімей шукати роботу, звертатися за грантовими програмами для відкриття власної справи, проходити перенавчання тощо.

Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання у розмірі 3 тисяч грн особам з інвалідністю та дітям та 2 тисяч грн для решти категорій внутрішніх переселенців.

Відповідно до постанови КМУ № 332 виплати ВПО можуть призначатися на другий шестимісячний період без додаткового обігу тим переселенцям, які вперше звернулися за виплатами після 1 серпня 2023 року. Таким чином, виплати деяким категоріям ВПО будуть продовжені автоматично ще на пів року, починаючи з 1 лютого 2024 року, оскільки перший шестимісячний період закінчується для них 31 січня 2024 року.

Оформлення статусу ВПО

У січні за оформленням статусу ВПО для всієї сім'ї може звернутися одна особа від імені решти. Раніше кожен мав це робити окремо. Це нововведення стосується лише тих, хто звертатиметься за допомогою вперше. Період для фізичної ідентифікації одержувачів пенсійних та соціальних виплат в Ощадбанку може бути продовжено з 31 грудня 2023 року до 31 березня 2024 року. Це стосується внутрішньо переміщених осіб, взятих на облік до 24 лютого 2022 року.

Розмір соціальної допомоги з 1 січня 2024 року

Розміри соціальної допомоги підвищаться. У зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму у 2024 році зростуть і прив'язані до нього соціальні допомоги, які цього року не переглядалися. Згідно з Держбюджетом на 2024 рік, загальний показник прожиткового мінімуму у 2024 році збільшиться до 2920 грн. Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зросте до 2361 грн.

Прожитковий мінімум для дітей у 2024 році зросте:

- до 6 років - до 2563 грн;

від 6 до 18 років - до 3196 грн.

Раніше "Апостроф" розповідав, якою буде індексація пенсій в Україні 2024 року.

  • Вас також може зацікавити:

Залишилося мало часу: пенсіонери можуть втратити виплати, якщо не виконають вимогу ПФУ

В Україні за кілька тижнів перерахують пенсії: хто отримає більше грошей

Субсидії на зиму: що треба знати пенсіонерам