RU  UA

Україні потрібні 37 млрд доларів: чи готовий Захід надати допомогу в повному обсязі

У державному бюджеті України закладена сума західної допомоги в розмірі 37 мільярдів доларів США. Саме така сума потрібна в цьому році для функціонування держави.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Читайте також: Байден поставив ультиматум республіканцям через Україну: що сказав

"Торік ми отримали від західних партнерів близько 42 млрд доларів допомоги, яка складалася як з грантів (в основному США), так і з пільгових кредитів від ЄС та урядів європейських держав. Якщо говорити про нинішній 2024 рік, то у нас у бюджеті закладено суму західної допомоги у розмірі 37 млрд доларів. Саме така сума потрібна в поточному році. По частині цієї суми у нас вже є на політичному підтвердження щодо джерел фінансування з боку МВФ, з яким ми взаємодіємо згідно з прийнятою програмою, а також з боку Світового банку, Єврокомісії (Ukraine Facility programme на суму 50 млрд, яку мають проголосувати на саміті ЄС в лютому), а також допомога з боку США”, - заявив Гетьманцев.

Він підкреслив, що варто мати на увазі, зараз у Вашингтоні, не йдуть дискусії, допомагати Україні чи ні. У США точаться дискусії щодо саме порядку допомоги нашій країні.

"Ми розуміємо, що є підтримка обох партій у Конгресі, але все спирається на їхні внутрішні протиріччя щодо міграційної політики на південному кордоні США. Нас це засмучує, але ми розуміємо, що у 2024 році допомогу з боку США так чи інакше буде отримано в повному обсязі”, - сказав Гетьманцев.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що експерти оцінили ймовірність вторгнення Росії до країн НАТО.

  • Вас також може зацікавити:

Конгрес готовий допомагати Україні, але є одне "але": Байдену висунули ультиматум

Грошей немає, час збігає: Білий дім направив Конгресу термінове попередження щодо України

У США загрожують суддям, які зняли Трампа з виборів: ФБР почало розслідування