RU  UA

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90

Новини

15 вересня

Всі новини

Понад 340 млн грн збитків: експосадовців Укргазвидобування чекає суд

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) завершило розслідування у кримінальній справі щодо колишнього та чинного посадовців АТ "Укргазвидобування", яких підозрюють у зловживаннях під час газовидобутку на понад 340 млн гривень.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

У відомстві зазначають, що відкрили матеріали справи для ознайомлення, їх передуть до суду.

За версією слідства, у 2019-2020 роках Укргазвидобування провело конкурс та уклало з підприємством-переможцем угоду про надання послуг з підвищення видобутку газу на родовищах товариства. Відповідно до його умов, підрядник мав здійснювати базовий та підвищений видобуток газу.

Вартість базового видобутку 1 куб. м блакитного палива мала бути утричі-четверо нижчою за ціну підвищеного видобутку, а обсяг – фіксований.

Однак посадовці Укргазвидобування незаконно скоротили норму базового видобутку ресурсу, що у підсумку призвело до збільшення показників підвищеного видобутку, за який товариство мало розраховуватися за суттєво вищою вартістю. У зв'язку з цим, у 2020-2023 роках державна компанія протиправно переплатила підряднику 340 млн гривень.

Детективи викрили схему та повідомили про підозру одному чинному та одному колишньому посадовцям Укргазвидобування за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу у березні 2024 року.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін п'ять-вісім років з втратою права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю на до трьох років.

Нагадаємо, раніше в Офісі Президента спростували раніше поширену інформацію про зупинку російської нафти по "Дружбі".