RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

НБУ виставить "ПриватБанк" на продаж: навіщо це потрібно і коли почнуть процедуру

У Національному банку України розповіли, що приступлять до продажу "ПриватБанку" після закінчення коронакризи.

Про це з посиланням на відповідь НБУ повідомляє hromadske.

У Нацбанку відзначили, що сигналом для підготовки до продажу послужить реальне зростання ВВП протягом півроку. Згідно з даними регулятора в першому кварталі поточного року економіка України продовжила падіння.

Крім того, існує ряд вимог до інвесторів. Це бездоганна ділова репутація, прозора структура власності та задовільний фінансовий стан. У НБУ пояснили, що повинні розуміти, хто конкретно стоїть за інвестиціями.

Причини підготовки до продажу "ПриватБанку"

Протягом 5 років держава збирається зменшити свою частку в банківському секторі на 30%. Це буде зроблено шляхом реалізації мажоритарних пакетів і первинного розміщення акцій.

На сьогодні в державній власності знаходиться чотири банки. Це "ПриватБанк", "Ощадбанк", "Укргазбанк" і "Укрексімбанк". На "Приват" доводиться 20% всього українського банківського сектора, тому держава збирається продати його в першу чергу.

Приватизація держбанків дасть можливість банкам працювати відповідно до правил вільного ринку. Цей принцип закладений в урядовій стратегії, яку Кабінет міністрів України оновив у 2020 році.

Передісторія

У грудні 2016 року Кабінет міністрів України ухвалив рішення про націоналізацію "ПриватБанку". Аудит показав, що колишні керівники "Привату" вивели понад 5,5 мільярда доларів. Кредити, які видавав банк, використовувалися для збагачення колишніх акціонерів в Україні та за кордоном. Розкрита схема діяла близько 10 років.

Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову прямо або опосередковано належали понад 91% акцій "ПриватБанку". Власниками решти акцій були міноритарні акціонери, в тому числі менеджмент на чолі з керівником правління Олександром Дубілетом.

Раніше ми писали про нову схему Ігоря Коломойського, яку він придумав для повернення "ПриватБанку".