RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Європейський інвестбанк готовий вкласти 100 млрд євро у відбудову України: куди підуть гроші

Європейський інвестиційний банк пропонує інвестувати у відновлення України до 100 мільярдів євро, про що оголосять сьогодні, 4 липня, під час міжнародної конференції з відновлення України у Швейцарії. Така сума може покрити половину найбільш нагальних потреб нашої країни.

Про це повідомили в Reuters.

Кредитний підрозділ Європейського Союзу (ЄІБ) ініціює структуру фінансування, яка використовували під час пандемії COVID-19. Трастовий фонд ЄС-Україна Gateway (E-U GTF) намагатиметься отримати початкові 20 мільярдів євро внесків від країн ЄС і бюджету ЄС у формі грантів, позик і гарантій, які матимуть і мультиплікаційний ефект, що призведе до інфраструктурних проєктів на загальну суму близько 100 мільярдів євро.

ЄІБ хоче створити фонд на основі досвіду під час пандемії COVID-19, щоб гарантувати фінансування для малих і середніх компаній. У той час він передбачав 25 мільярдів євро, що призвело до мобілізації 200 мільярдів євро. Таким чином, Європейській інвестбанк міг би посприяти відбудові мостів або оновленню систем водопостачання чи водовідведення, зокрема, у містах, де збільшилася кількість населення через внутрішнє переміщення людей.

Також проєкти з відновлення України можуть бути націлені на сприянні українському експорту або на енергетичній та цифровій інфраструктурах. До того ж фонд призначений для заохочення приватного бізнесу.

Однак для початку використання такого інструменту (інвестиції можуть затвердити до кінця року) Європейська комісія повинна спочатку дати згоду, а потім більшість країн-членів ЄС схвалити план і вирішити, чи будуть вони робити внески до фонду.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Велика Британія готова передати заморожені російські активи Україні, щоб гроші пішли на відновлення країни після війни.